Beste lezer, dit is waarom wij deze Sportspecial uitbrengen bij de digitale editie van vandaag

Wist u dat Kees Fens, de legendarische literaire criticus van de Volkskrant, ooit ook sportcolumnist was? Dat hij in die hoedanigheid in de jaren zeventig de eerste was die in onze krant intellectueel over sport schreef, geestig en bevlogen? Zo bereidde hij de weg voor de sportcolumn van Jan Mulder in de jaren tachtig en daarna Bert Wagendorp.

Het zijn alle drie mannen die op sublieme wijze de humor en de romantiek van de sport wisten te verwoorden. Heel passend dus dat de Kees Fens-lezing dit jaar - eerder spraken Fens’ biograaf , een specialist in kerkenbouw, een katholieke schrijver en een kunstkenner - wordt gehouden door Bert Wagendorp. En dat Bert - het zal niemand verbazen die hem volgt - van die lezing (naast een liefdevolle beschrijving van Fens’ verhouding tot sport) een pleidooi maakt voor sport als fictie. Voor verhalen die ons ontroeren, verbaasd doen staan of aan het lachen brengen.

De Volkskrant houdt van die verhalen. Naast nieuws en analyse proberen wij altijd de meeslepende menselijke geschiedenis achter de sport te beschrijven. Dat kan alleen als de auteur er een neus en de juiste pen voor heeft.

In deze Sportspecial hebben we een aantal van deze verhalen bij elkaar gebracht. Naast de woensdag uitgesproken Kees Fens-lezing van Bert Wagendorp, een beroemde column van Fens en een verhaal over hem. Als eerbetoon aan een bijzondere man, bij wiens denken, leven en oeuvre we elk jaar stilstaan.

Philippe Remarque, hoofdredacteur de Volkskrant

Sportjournalistiek is bij uitstek het domein van de romanticus. Deze verhalen bewijzen dat

De Volkskrant houdt van verhalen die voldoen aan de Wet van Wagendorp, verhalen die de droge cijfers overstijgen en de meeslepende menselijke geschiedenis achter de sport beschrijven. Een aantal van deze verhalen – eerder gepubliceerd in de Volkskrant – kunt u hier lezen.

Kees Fens, 23 april 2008.
 Beeld Martijn Beekman
Kees Fens, 23 april 2008.Beeld Martijn Beekman
Jan Mulder. Beeld Robin De Puy
Jan Mulder.Beeld Robin De Puy
Bert Wagendorp. Beeld Carli Hermes
Bert Wagendorp.Beeld Carli Hermes
Meer over