Beste handbalster van de wereld stopt wegens hartproblemen

Anja Andersen, algemeen beschouwd als de beste handbalster ter wereld, heeft met onmiddellijke ingang haar loopbaan beëindigd. Bij de 30-jarige Deense zijn hartritmestoornissen vastgesteld....

Andersen, een superster in haar land, was de spil in de grote successen van het Deense team de laatste jaren: olympisch kampioen in Atlanta, een wereldtitel en twee Europese titels. Door een blessure miste ze het EK eind vorig jaar in Nederland. Denemarken verloor direct voor het eerst sinds jaren een finale.

De mensen in Denemarken zijn dol op Anja Andersen. Haar bekendheidspercentage in haar Scandinavische geboorteland moet bij honderd liggen. Haar persconferenties worden op de Deense televisie niet zelden live uitgezonden, na de wedstrijd kan de handbalster vaak alleen maar met begeleiding van bodyguards de hal verlaten.

Van haar aparte manier van doen en haar neiging naar spektakel krijgen de Deense fans maar geen genoeg. Ze laat haar trainer aan de zijlijn staan als een klein kind. Het liefst beledigt ze echter scheidsrechters met ondubbelzinnige gebaren.

De televisie volgt haar in iedere wedstrijd met een eigen camera, Andersens escapades garanderen hoge kijkcijfers. Zo'n zeventig procent van alle huishoudens, zo wordt gezegd, zitten voor het beeldscherm als de Deense handbalsters spelen.

De best betaalde handbalster van de wereld loopt door het voortijdig beindigen van haar loopbaan geen miljoenen Noorse kronen mis. Een aantal jaren geleden heeft ze op aanraden van de Zweed Tommy Nilsson een speciale verzekering afgesloten bij Lloyds in Londen. Sterren als alpine-skir Lasse Kjus en de Manchester United-voetballers Henning Berg en Ronny Johnsen bezitten via Nilsson soortgelijke polissen.

Meer over