Tennis

Bertens speelt een van haar 'beste partijen ooit' en wint van Sjarapova op Masters in Madrid

Nederlandse tennisster verslaat na Caroline Wozniacki ook Maria Sjarapova.

Robèrt Misset
Sjarapova feliciteert Bertens met haar overwinning. Beeld AFP
Sjarapova feliciteert Bertens met haar overwinning.Beeld AFP

Zet tennisster Kiki Bertens op een gravelbaan en de vaak aan zichzelf twijfelende baseliner verandert in een killer die de wereld aankan. De 26-jarige Bertens versloeg op de Masters in Madrid de grandslamwinnaars Caroline Wozniacki en Maria Sjarapova en treft vandaag in de halve finales de Française Caroline Garcia. ‘Deze prachtige week kan nog mooier worden’, aldus Bertens.

In het Amerikaanse Charleston behaalde Bertens vorige maand op groen gravel haar grootste toernooizege, in Madrid manifesteert ze zich op het rode gravel als titelkandidaat voor Roland Garros. De Deense Wozniacki had in Caja Magica wederom de nummer 1 van de wereld kunnen worden, omdat Simona Halep kansloos was tegen Karolina Pliskova. Wozniacki, die op de Australian Open haar eerste grandslamtitel veroverde, werd echter overklast door Bertens.

'Een van mijn beste partijen ooit'

Op hardcourt had Bertens drie keer van haar verloren, maar gravel is de minste ondergrond van Wozniacki. Ze beweegt zich slecht op gemalen baksteen en bleek veel minder vast dan Bertens, die een nagenoeg perfecte partij speelde. Haar forehand was dodelijk, de service een moordwapen. Met twee keer 6-2 gaf ze Wozniacki een pak slaag. ‘Een van mijn beste partijen ooit’, zegt Bertens telefonisch vanuit Madrid.

Donderdag trof ze wederom een voormalige nummer 1, al is Sjarapova sinds haar rentree na een dopingschorsing wanhopig op zoek naar zichzelf. Ze verbrak in maart na haar uitschakeling in Indian Wells de samenwerking met de Nederlandse trainer Sven Groeneveld en keerde terug bij de Zweed Thomas Hogstedt. In Madrid leek de tweevoudig Roland Garroskampioen zichzelf enigszins te hervinden.

Bertens in actie tegen  Beeld REUTERS
Bertens in actie tegenBeeld REUTERS

Zaaiers

De 31-jarige Russin toonde haar klasse bij de eerste ontmoeting met Bertens met zeven punten op rij vanaf 4-4, 0-30 en won de eerste set met 6-4. Coach Raemon Sluiter vatte de set treffend samen, toen hij door Bertens naar de baan werd geroepen. ‘Incasseer die strepen van Sjarapova, stop ze onder het gravel en blijf met energie spelen.’

Bertens kreeg nog enkele ‘zaaiers’ om haar oren, zoals Sluiter het in sappig Rotterdams verwoordde. Ze moest zelf de rally domineren met haar indrukwekkende combinatie van sterke opslagen en zware spinballen. Prompt dicteerde ze de langere slagenwisselingen en ging Sjarapova forceren: 4-6, ­ 6-2, 6-3. Bertens: ‘Ik hield er al rekening mee dat het vandaag wat minder zou gaan, Sjarapova heeft ook een ander speltype dan Wozniacki.

‘Ik begon misschien wel te agressief, ging te vroeg voor de winner. Vanaf de tweede set kon ik Sjarapova in langere rally’s tot fouten dwingen. Zo kreeg ik telkens een kick en zij een extra tikkie. Ik ben blij dat ik de partij nog heb weten om te draaien.’

Met 6-2 won Bertens de tweede set en ze bleef koel, toen Sjarapova in set 3 van 5-1 terugkwam tot 5-3. ‘Ik bleef rustig en wil dit gevoel blijven vasthouden.’

Meer over