'Beroepsverbod' treft Hugo Borst

Nooit ongenegen de zaak op scherp te zetten spreekt journalist/Sparta-supporter/columnist Hugo Borst over een Berufsverbot. De KNVB houdt het op 'een weigering tot het verlenen van een accreditatie'....

Borst (NOS-tv, Algemeen Dagblad) heeft van drie organisaties, de KNVB, de Eredivisie NV en de Coöperatie Eerste Divisie, tot vandaag 12.00 uur de kans gekregen excuses aan te bieden voor het beledigen van scheidsrechter Pieter Vink.

Hij moet dat zowel in de krant als op televisie doen, lieten Henk Kesler (KNVB), Michael van Praag (ENV) en Frans Derks (CED) namens hun organisaties weten in een brief die ook naar alle clubs werd gestuurd. Weigert hij, dan wordt de clubs aangeraden hem niet langer toe te laten tot de stadions. De KNVB zal hem in dat geval geen kaarten voor interlands of bekerduels meer verstrekken.

Borst: 'Natuurlijk bied ik mijn excuses niet aan.'

De Rotterdammer maakte vorige week de scheidsrechter die het bekerduel tussen Sparta en FC Utrecht leidde, Vink, uit voor oplichter. Hij schreef daarover zaterdag in het AD en kwam er een dag later in het tv-programma Studio Voetbal op terug.

Daarin veroordeelde journalist Borst het gedrag van supporter Borst. Letterlijk zei hij: 'Dit is natuurlijk niet goed te praten.' De supporter kreeg van de journalist een stadionverbod voor één wedstrijd, Sparta - AGOVV.

De NOS heeft een band van de uitzending naar KNVB-directeur Kesler gestuurd en wil het daarbij laten. Hoofd Sport Maarten Nooter: 'Hugo heeft zich misdragen, maar als Sparta-supporter.' Ook het AD blijft achter de columnist staan.

De supporter Borst was overigens óók even journalist, aldus Nooter. 'Ik pak je zondag wel terug', zei Borst tegen Vink, verwijzend naar de uitzending van Studio Voetbal. Volgens hem was het een grap. Nooter: 'Dat had hij niet mogen doen, want toen was hij plotseling geen supporter meer, maar journalist.'

Volgens Van Praag van de Eredivisie NV dreigt het usance te worden dat sportjournalisten 'grieven, kwetsen en afserveren'. 'Er is een grens overschreden. Het moet maar eens afgelopen zijn met die beledigingen. Journalisten realiseren zich niet dat het ook gevolgen kan hebben voor het gedrag van het publiek. Vrijheid van meningsuiting? Moet je je dan maar laten beledigen?'

Borst: 'Met dat stadionverbod voor Sparta - AGOVV ben ik al zwaar genoeg gestraft.' Voor vanavond, als die wedstrijd wordt gespeeld, heeft hij overigens een 'fijn alternatief' achter de hand, een literaire avond met de Belgische beroepsprovocateur Herman Brusselmans.

Meer over