Berasategui sluit deur voor Agassi

MELBOURNE: Australian Open: vrouwen, vierde ronde: Hingis (Zwi/1) - Basuki (Indon) 6-0, 6-0, Huber (Dui/10) - Coetzer (ZA/3) 2-6, 6-4, 7-5, Pierce (Fr/5) - Nagyova (Slow) 6-0, 6-0, Sanchez (Sp/7) - Sugiyama (Jap/16) 6-2, 6-4, Martinez (Sp/8) - Schett (Oost) 6-3, 6-3, Testud (Fr/9) - Tanasugarn (Thailand) 3-6, 6-1, 6-2....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Pete Sampras kan weer opgelucht ademhalen. De nummer een van de wereld was in gedachten al volop bezig met Andre Agassi. Hij was de man die Sampras in Melbourne van een nieuwe titel zou kunnen afhouden. Sampras keek al op tegen het Amerikaanse onderonsje in de finale, waarin Agassi zijn come-back in de tenniswereld nog meer glans zou kunnen geven. De Spanjaard Alberto Berasategui schoot Sampras te hulp en versperde Agassi gisteren de toegang tot de kwartfinales.

Berasategui is de enige Spanjaard bij de laatste acht. Zijn geplaatste landgenoten Moya (7), Bruguera (10), Corretja (11), Mantilla (14) en Albert Costa (16) konden de verwachtingen niet waarmaken. Maar Berasategui sloeg vanuit het niets toe.

Bijna halverwege het duel met Agassi leek Berasategui voor een verloren zaak te strijden. Hij moest te vaak een beroep doen op zijn tweede service. Agassi strafte dat genadeloos af (6-3, 6-3).

De ommekeer kwam bij het laatste punt van de tweede set. Op eigen service kreeg de Amerikaan een breekpunt tegen. Berasategui sloeg de bal onbereikbaar voor Agassi op de lijn, maar de umpire zag het projectiel uit. Agassi won er weliswaar de set mee, maar vanaf dat moment ging Berasategui aanmerkelijk beter spelen.

De 24-jarige Bask, een baseliner met een harde forehand, ging geloven in zijn eigen kansen. In de Grand-Slamtoernooien is de man uit Bilbao meestal niet zo succesvol, behalve in de open Franse titelstrijd van 1994. Destijds bereikte hij de eindstrijd, waarin hij echter verloor van Bruguera. Tijdens zijn tweede optreden in Melbourne had hij al indruk gemaakt door de Australische publiekslieveling Patrick Rafter opzij te zetten.

In de derde set brak Berasategui twee keer de service van Agassi en won met 6-2. Ook in de vierde doorgang was de Spanjaard de beste:

6-3. In de zenuwslopende vijfde set werd duidelijk dat Agassi nog conditie mist. Hij probeerde de punten snel te beslissen, maar maakte daardoor fouten. Bij de stand 3-2 voor Berasategui verloor Agassi zijn opslag, na een dubbele fout. De Spanjaard gaf het voordeel niet meer weg en benutte bij 5-3 zijn eerste wedstrijdpunt.

Berasategui ontmoet in de kwartfinales de Chileen Marcelo Rios, die de Fransman Lionel Roux in vier sets de baas was. Het Australische publiek zag bij de mannen de laatste landgenoot verdwijnen. Dubbelspecialist Todd Woodbridge verloor van Nicolas Escudé uit Frankrijk. De 21-jarige belofte, 81ste op de wereldrangljst, speelt bij de laatste acht tegen Nicolas Kiefer. De Duitser versloeg een andere Fransman, Guillaume Raoux.

Bij de vrouwen verloopt het toernooi in de eindfase volgens plan. Opnieuw eindigden twee wedstrijden met maximale cijfers (6-0, 6-0). Eerder in de vierde ronde had de Amerkaanse Davenport (2) de Roemeense Dragomir op die vernederende manier verslagen. Dat voorbeeld werd gevolgd door Martina Hingis (tegen Basuki) en Mary Pierce (tegen Nagyova).

Spanning zat er wel in het treffen tussen Amanda Coetzer (3) en Anke Huber (10). De Zuid-Afrikaanse leek op de kwartfinales af te stevenen, maar had bij een 1-0 voorsprong in sets niet voldoende aan een voordelige marge van drie games (4-1) in zowel de tweede als derde set. Ook de Spaanse vrouwen Aranxta Sanchez-Vicario (7), Conchita Martinez (8) en de Française Sandrine Testud (9) bereikten de kwartfinales.

Meer over