BENE-League helpt handbal vooruit

In sporthal Alverberg in het Belgische Hasselt ruikt het net iets sterker naar broodjes zuurkool met rookworst dan naar zweet. De wiebelige tribunes zijn voor zeker de helft gevuld; het oorverdovende geluid van muziek, trommels en toeters vult de ruimte.

Lidewey van Noord
Monique Tijsterman, de nieuwe coach van de handballers van de Lions. Beeld Roger Dohmen
Monique Tijsterman, de nieuwe coach van de handballers van de Lions.Beeld Roger Dohmen

Zondag streden twee Belgische teams, Tongeren en thuisclub Hasselt, om een derde plek in de BENE-League, de Belgisch-Nederlandse handbalcompetitie voor mannen. Hasselt verloor met 22-24. De finale was een Nederlands onderonsje op Belgische bodem; twee Limburgse teams, OCI Lions en Targos Bevo, speelden om de titel.

In januari 2008 begon de Belgisch-Nederlandse competitie onder de naam Beneliga, later kwam Luxemburg erbij en veranderde de naam in Beneluxliga. Na het vertrek van Luxemburg vorig seizoen heet het weer BENE-League, waaraan vier Nederlandse en vier Belgische clubs meedoen.

Aan elkaar gewaagd

Die acht teams in de competitie zijn aan elkaar gewaagd, aldus Joost Ooms, die in het bestuur van de BENE-League de Nederlandse clubs vertegenwoordigt. Wedstrijden worden doorgaans gewonnen met slechts één of twee doelpunten verschil; alle teams kunnen van elkaar verliezen of winnen. 'Nu staan twee Nederlandse teams in de finale, maar het scheelde in beide gevallen maar één treffer of er hadden twee Belgische teams gestaan.'

Organisatorisch levert de samenwerking nog wat moeilijkheden op, maar de competitie is spannender dan ooit. Beide landen tekenden een nieuwe overeenkomst voor twee jaar, met de intentie die te verlengen. Mogelijkheid wordt de competitie uitge breid tot vijf of zes clubs per land.

De samenwerking met de zuiderburen is de kwaliteit van het Nederlandse mannenhandbal ten goede gekomen en dat was hard nodig. De Nederlandse vrouwen doen het internationaal goed, de mannen blijven achter.

De BENE-League heeft het niveau opgekrikt, aldus Ooms. 'Dat zie je bijvoorbeeld aan de jongens onder 21, die zich al twee keer voor een WK hebben gekwalificeerd. Dat is nooit eerder voorgekomen. Dat is niet alleen te danken aan het feit dat ze veel trainen, het komt ook doordat ze nu meer weerstand krijgen in de wedstrijden.'

Monique Tijsterman, coach van de Limburgse Lions: 'Alle wedstrijden zijn op topniveau, dus het team moet elke week presteren. Het spel gaat daardoor enorm vooruit.' Bovendien vindt Tijsterman het leerzaam dat de Belgen een ander soort handbal spelen. 'Ze hebben zeer ervaren mensen en spelen fysieker. Daardoor worden we gedwongen zelf ook fysieker te spelen.'

Succes

De finale tussen de twee Limburgse teams vormde misschien wel het beste bewijs voor het succes van de BENE-League. Lange tijd gingen de teams gelijk op, het handbal was snel, dynamisch en fanatiek. Pas in de tweede helft trok één van de teams de overwinning naar zich toe. Naarmate de minuten wegtikten, vloeide meer bloed en de rivaliteit werd bekroond met een opstootje na een overtreding. Maar de Lions gaven de voorsprong die ze in de 16de minuut van de tweede helft bereikten niet meer uit handen en versloegen hun streekgenoten met 27-25.

Dat de competitie sterker wordt, is goed nieuws voor handballers met professionele ambities. 'Lange tijd zagen grote handballanden als Duitsland Nederland als derdewereldland,' aldus Ooms. 'Maar nu het niveau beter wordt en spelers WK's halen, is de kans op een buitenlands profcontract veel groter. Het wordt zo op termijn ook makkelijker om spelers te motiveren.'

Niemand was zondag echter zo gedreven als het jongetje met de oranje dweil. Desgevraagd kwam hij in zijn groene Hasselt-shirtje het veld in stormen om zich daar op handen en knieën te laten vallen en, met een overgave alsof een profcontract op het spel stond, het spelerszweet van de vloer te boenen. Robbe, nummer 19, stond op zijn shirt. Opgelet scouts, dat wordt een heel grote.

Meer over