Beloftevolle Basten grijpt net naast het brons

Evelien Basten realiseerde zich meteen dat er geen 'lulliger plaats' is dan de vierde plaats, maar de teleurstelling was van korte duur....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

VALKENBURG

De zeventienjarige wielrenster uit het Brabantse Hapert werd door Olga Zabelinskaja uit Rusland, de laatste deelneemster aan het WK tijdrijden, van het erepodium gekegeld.

Extra wrang was dat slechts anderhalve seconde haar uiteindelijk van de bronzen medaille scheidde. 'Maar ik kon gewoon niet harder.'

De juniores openden het WK in Limburg gistermiddag en legden de afstand van het Vrijthof in Maastricht naar de Rijksweg in Berg af in ruim vijftien kilometer. Dat viel niet mee.

Basten na afloop: 'Ik heb volgens mij alleen maar wind tegen gehad en het was al zo'n lastig parkoers. Veel vals plat.' Toch bouwde ze haar race verstandig op. Halverwege kwam Basten nog als zesde door.

Voor Eveline Basten was haar aanwezigheid in Limburg op zich al een hele overwinning. Een jaar geleden brak ze tijdens een veldrit in Geldermalsen haar rug op twee plekken. Haar loopbaan leek in de knop gebroken en de concurrentie zag de toekomst al wat glansrijker in.

Daaruit putte Evelien Basten zoveel inspiratie dat haar comeback verwoestend was. Ze werd Nederlands kampioene, zowel op de weg als in de tijdrit.

Veldritkampioen Richard Groenendaal was daarbij een belangrijke steun geweest. Hij zocht haar op in het ziekenhuis, daaruit vloeide een afspraakje voor het carnaval voort en nu zijn ze verliefd.

Groenendaal wachtte zijn vriendin op bij de finish en had haar zo weer uit de put.

Groenendaal: 'Ik had haar een derde of vierde plaats voorspeld. Jammer dat het een vierde werd, maar ik heb er blijkbaar toch wel een beetje kijk op.'

De twee Nederlandse deelnemers aan de tijdrit voor de neo-amateurs scoorden ver beneden hun eigen verwachting. Coen Boerman uit Tubbergen drukte dat als volgt uit: 'Ik dacht dat het bere zou gaan, maar dit is zwaar klote.' Hij eindigde als 39ste, nationaal kampioen Marcel Duijn als 21ste.

Bondscoach Herman Snoeyink had van tevoren al niet zulke hoge verwachtingen van zijn beide pupillen. 'Deze jongens zijn hardrijders, maar geen tijdrijders.' Duijn en Boerman hebben zich nooit toegelegd op de tijdrit als specialisme, maar hopen zich tot allrounder te ontwikkelen.

Maar als de uitslag van het tijdrijden van gisteren niet bedriegt, zullen ze in een mogelijke profcarrière op menig terrein met een geweldenaar te maken krijgen. De pas twintigjarige Noor Thor Hushovd werd wereldkampioen in Limburg, twee dagen nadat hij Parijs-Tours op zijn naam schreef en een half jaar na zijn zege in Parijs-Roubaix.

Een dergelijke veelzijdigheid is zeldzaam, maar Thor Hushovd wil haar nog niet te gelde maken. 'Ik ben nog jong. Mijn tijd komt nog wel en eerlijk gezegd had ik niet verwacht hier te winnen.'

Meer over