Bellaart houdt eer toch aan zichzelf

Joost Bellaart heeft gisteravond toch besloten zijn functie als bondscoach van de Nederlandse hockeyers neer te leggen. Bellaart vindt dat hij de afgelopen dagen zo zwaar is beschadigd dat hij zijn rol niet meer optimaal kan vervullen....

Afgelopen vrijdag schaarde het bestuur van de Nederlandse hockeybond KNHB zich nog achter de zwaar bekritiseerde coach. Voorzitter André Bolhuis toonde zich solidair met Bellaart en zei dat het bestuur niet in zou gaan op het ultimatum van zes gerenommeerde internationals die het vertrek van de coach eisten.

De muitende spelers, Delmee, Lomans, Jazet, Van der Weide, Geeris en Vogels, samen goed voor ruim 1200 interlands, weigerden verdere samenwerking met Bellaart en besloten hun interlandcarrière met onmiddellijke ingang te beëindigen. Dat besluit leidde hevige reacties. Bellaart meent nu dat het beter is om zelf te vertrekken.

Aanvoerder Delmee, één van de dissidenten, reageerde verbijsterd op het nieuws. `Ik weet echt niet wat ik hiervan moet denken. Het overvalt me allemaal een beetje. Ik ben al een aantal dagen redelijk down door alles, en dat verandert hier niet zomaar mee.'

Van blijdschap was nauwelijks sprake bij Delmee. `Daarvoor is er te veel gebeurd. Dit conflict kent alleen maar verliezers. Het is echt niet zo dat alles nu weer bij het oude is en dat iedereen weer vrolijk verder gaat. Er is niet zo één, twee, drie een weg terug. Ik moet eerst alles op een rijtje zetten.'

Ondanks de storm aan kritiek, die losbarste na het teleurstellend verlopen Europees kampioenschap in Barcelona en in de afgelopen weken steeds feller werd, komt het vertrek van Bellaart toch als een verrassing. Vrijdag beweerde de coach nog dat hij `met eelt op zijn ziel' en `vol vertrouwen' zijn contract tot en met de Spelen van 2004 zou uitdienen.

Zelfs een terugkeer van de zes internationals die per brief het ontslag van de coach hadden geëist, was volgens hem bespreekbaar. `Ik heb de overtuiging dat we met deze groep stormen kunnen doorstaan', zei hij tijdens de bijeenkomst op het bondsbureau.

Bellaart, drie jaar geleden aangesteld als opvolger van Maurits Hendriks, onderschatte echter de vastberadenheid van de spelers en toonde weinig begrip voor de onvrede die er ook in de rest van de spelersgroep heerste. De komst van manager Ties Kruize, een vriend van Bellaart, veranderde daar niets aan.

Het bondsbestuur zal zich de komende weken beraden over een vervanger voor Bellaart. Koos Formsma, voorzitter tophockey, zal zich bezighouden met de samenstelling van een nieuwe technische staf. De naam van de Australische coach van Amsterdam, Jim Irvine, viel al geregeld de afgelopen week.

Meer over