Bellaart geeft inhoud aan zijn meestertitel

Nog voor Nederland aantrad in de finale van de Champions Trophy werd bondscoach Joost Bellaart door de internationale hockeyfederatie FIH benoemd tot 'mastercoach'....

Wars van kapsones was Bellaart een van de eersten om de nominatie te bagatelliseren. 'Het is net als met een Oscar. Als je maar lang genoeg rondloopt, krijg je vanzelf een beeldje', zei hij met zelfspot. In het illustere gezelschap van Hans Jorritsma, Roelant Oltmans en Maurits Hendriks mag Bellaart niet bekend staan als groothockeyprofessor, zijn uitverkiezing betreft vooral zijn kwaliteiten op het mentale vlak.

In tegenstelling tot zijn Duitse collega, die met het oog op het naderende EK zijn A-selectie thuishield, beweerde Bellaart met veel bravoure dat hij zich geen betere voorbereiding op het Europees kampioenschap kon wensen dan met een Champions Trophy op zak. Daarin slaagde de ploeg met glans door Australië in de finale met 4-2 te verslaan. Alleen van Pakistan (2-2) werd de afgelopen week niet gewonnen.

Het gegroeide zelfvertrouwen, na een aarzelende toernooistart, leidde in de finale tot prachtige combinaties en doelpunten die de geëmotioneerde Bellaart sterkten in zijn aanpak. 'Deze ploeg heeft wedstrijdritme nodig om naar het juiste niveau te groeien', had hij aan de vooravond van het toernooi beweerd.

Was de coach eerder in de week nog onzeker over zijn definitieve EK-ploeg, na de titel sprak hij zijn volle vertrouwen uit in de huidige selectie van achttien. 'Deze ploeg gaat in zijn geheel mee naar Barcelona.' Angst voor blessures of oververmoeidheid van de spelers bleek ongegrond. Buiten een lichte schouderblessure van Taeke Taekema bleef iedereen fit.

Onder de indruk toonde Bellaart zich bovenal van Karel Klaver. De international die in april vorig jaar nog in coma lag nadat hij geveld was door een backhandslag van teamgenoot Remco van Wijk, bewees deze week weer helemaal op het oude niveau te zijn teruggekeerd. 'Ik gun het iedereen, maar het is fantastisch dat het hem gebeurt', zei Bellaart.

Klaver werd gisteren in een innige omarming gesloten nadat hij de eindstand met een fraai doelpunt op 4-2 had gebracht. Aangever was Teun de Nooijer, die niet zonder reden werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Op hetzelfde moment dat Australië de wedstrijd in handen dreigde te krijgen zag De Nooijer een onwaarschijnlijke soloactie tot eigen verbazing in het doel verdwijnen. De treffer werd beloond met een staande ovatie.

Het doelpunt viel nog geen twee minuten na de gelijkmaker van Australië. Voor rust waren Matthijs Brouwer (op een vrije slag van Delmee) en Geeris (met een backhandslag) al succesvol. Voor Australië scoorden Victory en Elder, uit de strafcorner.

Over de eigen strafcorner (scoringspercentage van 30) toonde Bellaart zich nog niet tevreden. 'Het aangeven kan veel sneller', zei hij. In de finale kreeg Nederland slechts één corner, maar de inzet van Taekema werd door de Australische uitloper Gaudoin met gevaar voor eigen leven gepareerd.

Die kamikazeactie, bijgenaamd suicide-uitloop, wekte de afgelopen week al de wrevel van diverse coaches. Door het lichaam volledig in de baan van de bal te gooien trachtten de verdedigers gevaarlijk spel uit te lokken. Dit werd steevast door de arbiters beloond. Samen met de Pakistaanse coach Zaman (die brons behaalde met de 4-3 overwinning op India) tekende Bellaart protest aan bij de toernooidirectie en de FIH.

'Deze regel is een gedrocht', zei hij. 'Het is slechts een kwestie van tijd voor er ernstige ongelukken gebeuren.' Bij Nederland is er overigens geen speler die zich op dergelijke wijze voor het teambelang wenst op te offeren. Bellaart: 'Al zou ik een dubbele Champions Trophy-premie uitloven.'

In de week die de ploeg nog scheidt van de EK-start krijgen de spelers rust voorgeschreven. Slechts één hersteltraining is ingelast. Bellaart: 'Er zijn altijd dingen voor verbetering vatbaar. Maar het zijn geen dingen die ons van de Europese titel zouden moeten weerhouden.'

Meer over