Belgische justitie is ozondoping in voetbal op het spoor

Het dopingonderzoek in België dat eind vorig jaar begon bij veldrijder Tom Meeusen, breidt zich uit. Het gerecht houdt zeker vijf dokters in de gaten die zouden werken met de omstreden ozontherapie. Dat bevestigt hormonenmagistraat Francis Clarysse in de krant Het Laatste Nieuws. Volgens een 'goedgeplaatste bron' zouden de artsen behalve topwielrenners ook voetballers, 'onder meer uit eerste klasse', en atleten behandeld hebben.

Koen Hellemans
null Beeld anp
Beeld anp

Het dopingonderzoek begon eind vorig jaar toen speurders van de gerechtelijke politie verdachte substanties in beslag namen bij veldrijder Tom Meeusen. Het parket kwam terecht bij een dokter uit Rotselaar, bij wie Meeusen behandeld werd. De arts paste de omstreden ozontherapie toe en het gerecht beschouwt dat als doping.

Wel of geen doping
De dopingjagers willen nu nog zeker vier andere 'ozondokters' vervolgen voor inbreuken op de dopingwetgeving. Er vonden al huiszoekingen plaats. Dat bevestigt een van de artsen die nu in het vizier van het parket komen. 'Wat is hier de bedoeling van?', vraagt een andere arts zich af. 'In 2009 beslisten de dopingbestrijders al op een congres dat ozon geen doping is. Iedereen weet dat, behalve het Belgische gerecht blijkbaar.' Voor de (inter)nationale sportinstanties zit die ozontherapie in de schemerzone.

Boete en schorsing
De advocaten van de Rotselaarse dokter en van Tom Meeusen zeggen dat hun cliënten nog steeds niet in verdenking gesteld zijn. De meer dan honderd professionele sporters én de recreatieve atleten die cliënt zijn bij de artsen, riskeren allemaal een boete en een schorsing door de bond waarbij ze aangesloten zijn. Over hun identiteit wil het gerecht niets kwijt.

De zaak ging begin dit jaar aan het rollen, toen bij topveldrijder Tom Meeusen verdachte substanties werden aangetroffen. Beeld belga
De zaak ging begin dit jaar aan het rollen, toen bij topveldrijder Tom Meeusen verdachte substanties werden aangetroffen.Beeld belga
Meer over