Belgische charme

ILSE IS EEN Belgische jongedame. Ze draagt een mooi rood jasje en op haar revers een badge met haar naam....

Ze zijn de laatste weken uitgezonden naar een berg in het dorpje La Turbie, dat bij het Prinsendom hoort en waar het Nederlands elftal traint op het complex van AS Monaco.

De vrouwen beheren de tent waar spelers en pers elkaar treffen na trainingen. Ilse weet inmiddels dat bondscoach Guus Hiddink drie kopjes koffie wil tijdens de gesprekjes met de journalisten, die op hun beurt met graagte in de bak met ijs graaien.

In het begin riep Hiddink soms: 'Koffie' Nu staat Ilse al klaar met een nieuw kopje als het oude bijna leeg is.

Ilse weet weinig van voetbal. Sterker nog: eigenlijk weet ze helemaal niets van voetbal. Dat is grappig. Terwijl supporters met oranje pruiken of oranje klompen op het hoofd zich in aanbidding tot de spelers wenden, zijn al die beroemde voetballers voor haar gewone jongens.

In de mediagids van de KNVB heeft ze gekeken welke foto bij welke voetballer hoort. Het duurde even voordat ze iedere speler bij naam kende. Over de kwaliteiten kan ze niets vertellen. Dat komt niet alleen omdat ze geen verstand heeft van voetbal, maar ook omdat ze in haar tent blijft als de voetballers trainen.

Op een dag las ze in een Nederlandse krant dat operettezanger Marco Bakker was veroordeeld voor het doodrijden van een vrouw in de Amsterdam Arena, terwijl hij onder invloed van drank verkeerde.

Goh, die Bakker, dacht ze hardop. Ze kende hem van televisie. Toen iemand haar vertelde dat Patrick Kluivert ook een keer betrokken is geweest bij een fataal ongeluk, was ze verbaasd. Nee, daarvan had ze totaal geen weet. Voor het WK had ze nog nooit van Patrick Kluivert gehoord.

Straks, na het WK, krijgt Ilse weer een andere opdracht van haar bazen. Een congres of zo. Ze zegt: 'Als het Nederlands elftal hier niet had getraind, was dat hele wereldkampioenschap compleet aan me voorbijgegaan.'

Willem Vissers

Meer over