Belgen treffen in Ieren ideale tegenstanders

Het Belgisch voetbalelftal treft Ierland in de tweekampen die de laatste vier deelnemers aan de eindronde van het WK moeten opleveren....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Met Ierland krijgt de Belgische bondscoach Georges Leekens de tegenstander die zijn voorkeur genoot. Na de laatste groepswedstrijd, zaterdag tegen Wales (3-2), gaf hij in Brussel te kennen dat hij Italië, Joegoslavië en Oekraïne liever niet wilde ontmoeten in het voorportaal van de WK. 'Ierland is een goede loting. Op deze tegenstander kunnen we ons goed instellen', aldus Leekens.

Veel van de Belgische spelers hadden liever Hongarije gehad als tegenstander in de beslissende confrontatie voor het WK. 'Hongarije is de gemakkelijkste van de zeven. Ierland kan ook, maar Italië moeten we vermijden', zei Lorenzo Staelens, de verdediger van Club Brugge. PSV'er Luc Nilis vreesde een treffen met Oekraïne; hij ondervond onlangs nog met PSV hoe sterk de hofleverancier van dit elftal, Dinamo Kiev, is.

België zal in de eerste wedstrijd tegen Ierland Luis Oliveira missen; hij is vanwege zijn tweede gele kaart in het duel met Wales voor een wedstrijd geschorst.

Paolo Maldini, aanvoerder van het Italiaanse team, betoonde zich niet gelukkig met Rusland als tegenstander. 'Rusland, Kroatië en Joegoslavië waren de drie ploegen die niet mijn voorkeur hadden.' De verdediger van AC Milan is zaterdag aan zijn enkel geblesseerd geraakt en kan minstens tien dagen niet spelen. Desondanks zei hij te hopen bij het eerste treffen toch te spelen. 'Maar het zal ongetwijfeld heel moeilijk worden.'

De laatste keer dat de Russen en de Italianen tegenover elkaar stonden was vorig jaar bij het EK in Engeland. Het duel eindigde toen in een 2-1 overwinning voor Italië. Igor Kolyvanov, speler van Bologna, bewaart slechte herinneringen aan dat duel. 'We verdienden toen te verliezen. Ditmaal zal het hopelijk anders zijn', aldus de Russische aanvaller. 'Het is alleen jammer dat een van de twee er in Frankrijk niet bij zal zijn.'

Van de negen nummers twee uit de kwalificatiegroepen ging Schotland als de beste van alle rechtstreeks over naar het uiteindelijke veld van 32 WK-deelnemers. Van de overige acht ploegen blijven er nog vier over voor het eindtoernooi in Frankrijk.

Als de stand na twee wedstrijden nog precies gelijk is dan zal de uiteindelijke beslissing moeten worden verkregen volgens het systeem van de zogenoemde 'Golden Goal.' Het eerste doelpunt in de verlenging betekent meteen het einde van de wedstrijd.

Meer over