Belgen brengen spanning terug in WK-groep 7

Het opmerkelijke herstel van het Belgische voetbalelftal, afgelopen woensdag in Istanboel, zal op 6 september voor een ouderwets spannende Derby der Lage Landen zorgen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Nederlands elftal heeft een veel beter doelsaldo dan de Belgen, maar als het team van bondscoach Hiddink door een nederlaag tegen zijn aartsrivaal op zes verliespunten uitkomt, gaat de vorig jaar in Brussel al bijna zeker geachte kwalificatie aan de neus voorbij. De nederlaag van Nederland in Bursa en de opmerkelijke serie van België, met zeges in Wales en Turkije, hebben de spanning teruggebracht. Beide teams hebben momenteel drie verliespunten.

Oranje zal daarom op 6 september in Rotterdam minimaal gelijk moeten spelen tegen België. Bij een nederlaag eindigt Nederland als tweede in groep 7 en kan zich dan ook geen nederlaag meer permitteren in de slotwedstrijd tegen Turkije. Met zes of meer verliespunten zal Nederland zich namelijk zeker niet als de beste runner-up kwalificeren. De FIFA, de wereldvoetbalfederatie, heeft dat recht maar aan één ploeg gegeven.

Het Nederlands elftal wacht in dat geval in de toch altijd al stormachtige herfst van het internationale voetbal een extra knock-out ronde. De acht overgebleven nummers twee uit de negen Europese kwalificatiegroepen worden aan elkaar gekoppeld voor vier WK-wedstrijden.

Die landen moeten tegen elkaar een uit- en een thuiswedstrijd spelen. Die beslissingsronde is voor 29 oktober en 15 november voorzien. Voor 19 oktober kan nog een extra beslissingswedstrijd worden uitgeschreven indien er twee nummers twee gelijk eindigen.

In alle gevallen van gelijk eindigen geldt in deze FIFA-competitie dat de beslissing moet worden verkregen door achtereenvolgens doelsaldo, eigen productie en de score uit de onderlinge duels. Bij het vaststellen van de beste nummer twee vervallen de resultaten tegen de zwakke nummers vijf en zes uit de groepen. België of Nederland zal daarom zijn overwinningen tegen San Marino moeten schrappen.

Op een geschoonde ranglijst lijken Kroatië, Engeland, Zwitserland, Schotland, Rusland, Joegoslavië, Macedonië en Oekraïne de kandidaten voor de tweede positie in de andere kwalificatiegroepen.

Meer over