Belg Wallays verrast favorieten in Parijs-Tours

De semiklassieker Parijs-Tours heeft vandaag een onverwachte winnaar gekregen. De Belg Jelle Wallays verraste de topfavorieten en greep de zege in de 108ste editie. Hij versloeg in de sprint zijn Franse medevluchter Thomas Voeckler.

null Beeld epa
Beeld epa

De Belg Jens Debusschere passeerde op 12 seconden als derde de meet. Hij voerde een grote groep aan, waarin ook de Nederlander Jos van Emden zat. Het was niet de eerste keer dat Wallays zijn beste kunnen toonde in Parijs-Tours. De renner van Topsport Vlaanderen won 4 jaar geleden al de wedstrijd bij de beloften.

Wallays en Voeckler maakten deel uit van een groepje van zeven renners dat al heel vroeg in de aanval ging. De vroege vlucht hield stand, mede door het slechte weer en valpartijen in het peloton. De Nederlanders Pim Ligthart en Maarten Tjallingii probeerden nog samen naar de koplopers te rijden, maar hun poging mislukte.

Voeckler viel tegen het einde van de koers aan op de Côte de Beau Soleil en alleen Wallays kon volgen. Het koppel bleef een kleine voorsprong houden op een jagende groep. Omdat topsprinter John Degenkolb, de winnaar van vorig jaar, ook in die groep zat, stokte de samenwerking.

De 25-jarige Wallays durfde in de slotmeters te wachten tot het geschikte moment om uit het wiel van Voeckler te springen en naar de winst te spurten.

Meer over