Belg Thomas Pieters steelt show op The Masters

De Belgische golfer Thomas Pieters (25) is na twee rondes een van de leiders van het toernooi voor het groene jasje: de Masters op Augusta National. Pieters, nummer 35 op de wereldranglijst, doet voor het eerst mee aan wat wordt gezien als het meest prestigieuze golftoernooi van het jaar.

Peter de Waard
Thomas Pieters. Beeld photo_news
Thomas Pieters.Beeld photo_news

De bijna twee meter lange Belg die in 2015 het KLM Open won (in de vorige editie moest hij geblesseerd afhaken) is daarmee een nieuwe revelatie in een periode dat de Belgische sporters als wielrenners en voetballers toch al internationaal de show stelen.

Hoewel golf in België zeker geen grote sport is (er zijn aanzienlijk minder golfbanen dan in Nederland) blijken daar telkens weer topspelers vandaan te komen. Een andere Belg Nicolas Colsaerts maakte eerder al deel uit van het winnende Europese Ryder Cup-team. The Masters is het eerste van de vier majors van het golf, te vergelijken met de grand slam in het tennis. Het is de enige major die elk jaar op dezelfde baan wordt gehouden.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Harde wind

Pieters had na 36 holes een score van vier slagen onder par. Dat bleek genoeg voor een topnotering. Veel spelers hadden moeite met de harde wind. Ook tijdens de eerste ronde stond Pieters al even bovenaan met een score van vijf onder par, maar uiteindelijk eindigde hij de eerste dag op een score van level par, zeven slagen achter de toenmalige leider, de Amerikaan Charley Hoffman. Die viel op de tweede dag terug en werd niet alleen achterhaald door Pieters maar ook door de sterke Spanjaard Sergio Garcia (37) die overigens nog nooit een major won, en de Amerikaan Ricky Fowler, ook iemand die al lang in staat wordt geacht deze titel te winnen.

Ook de drievoudig winnaar van The Masters, Phil Mickelson, is nog kansrijk, net als de Olympisch kampioen van Rio, de Engelsman Justin Rose. De Noord-Ier Rory McIlroy ligt overigens ook nog op de loer met vijf slagen achterstand.

De huidige nummer één van de wereldranglijst, de Amerikaan Dustin Johnson, kon donderdag op het laatste moment niet van start gaan. Hij had te veel last van zijn rug na een val van een trap. De Nederlander Joost Luiten, nummer 71 op de wereldranglijst, had zich niet weten te plaatsen.

Behalve het befaamde groene jasje krijgt de winnaar van The Masters een cheque van 1,8 miljoen dollar.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over