Bekersprookje 'The Misfits' is voorbij: Spurs winnen de replay van Newport County

Het bekersprookje van Newport County is tot een eervol einde gekomen. Ondersteund door een kleine 8.000 meegereisde fans verloor de kleine club uit Wales woensdagavond met 2-0 van Tottenham Hotspur. Tien dagen geleden hadden 'The Misfits', zoals de bijnaam van Newport luidt, in eigen huis bijna gewonnen van de Spurs, maar vlak voor tijd scoorde Harry Kane de 1-1 waardoor een replay nodig was. Tussen het topteam en de nummer zes van de vierde divisie gaapt een gat van 71 plaatsen. Newport is een van de Britse clubs die eigendom is van de fans.

Patrick van IJzendoorn
Tottenham Hotspur-verdediger Toby Alderweireld jaagt Newport County-spits Padraig Amond op. Beeld afp
Tottenham Hotspur-verdediger Toby Alderweireld jaagt Newport County-spits Padraig Amond op.Beeld afp

De geel-zwarte ploeg uit de meest achtergestelde stad van Wales riep grote affectie op bij voetbalromantici. Tegenover het grote geld van de Premier League stond hier een team met een middenvelder die tot voor kort vakken vulde bij de supermarkt, een verdediger die 15 maanden in de cel heeft gezeten wegens zware mishandeling en een aanvaller die, 26 jaar pas, al bij 17 verschillende clubs heeft gespeeld. De jaaromzet van de club bedraagt 2.5 miljoen euro, een bedrag dat een topspeler in twee maanden verdient.

Na zeges op Walsall, Cambridge en de slapende grootmacht Leeds United was de club in de vierde ronde van de FA Cup beland, waar het de Spurs mocht ontvangen. Manager Mike Flynn had er serieus werk van gemaakt. In een spionagerapport stonden alle sterke en zwakke punten van de Spurs-spelers. Het hielp. In een stijf uitverkocht Rodney Parade stond het lang met 1-0 voor en de bekersensatie van de eeuw was in aantocht. De gelijkmaker was een domper, behalve voor de penningmeester.

Het bezoek aan Wembley levert door recettes en televisiegelden een paar ton op, een hele geruststelling voor de club die in 1989 failliet was gegaan om vervolgens een doorstart te maken. Voor de fans was het een gelegenheid om het beroemde stadion eindelijk eens in het echt te ervaren. Voor de club was dit het grootste bekeravontuur sinds het in 1981 de kwartfinale van de Europa Cup 2 had bereikt, waar het nipt werd uitgeschakeld door de latere finalist Carl Zeiss Jena. En heel stil was er de hoop dat de Spurs het te lichtvaardig zouden opvatten.

Newport County-aanvaller Frank Nouble (links) probeert de bal af te schermen voor Tottenham Hotspur-verdediger Serge Aurier. Beeld afp
Newport County-aanvaller Frank Nouble (links) probeert de bal af te schermen voor Tottenham Hotspur-verdediger Serge Aurier.Beeld afp

Met wedstrijden tegen Manchester United en Liverpool achter de rug en Arsenal en Juventus in aantocht had Spurs haar topspelers op de bank gehouden. In de openingsfase kregen de gasten enkele kleine kansen, onder meer na te laconiek optreden van doelman Michel Vorm. Het hield de nul in ieder geval langer op het bord dan Manchester United dat hier een week geleden al na tien seconden de bal uit het net kon pikken. De sfeer in het ijskoude stadion werd geheel gemaakt door de duizenden Welshmen.

Na 25 minuten was de droom echter voorbij, toen een schot van Serge Aurier via de ongelukkige verdediger Dan Butler in het doel verdween. Daarmee was de ban gebroken en tien minuten later verdubbelde Erik Lamela de voorsprong. Er dreigde een afstraffing, zoals de 8-1 van Swansea tegen Notts County, dinsdagavond. Maar Newport liet zich niet van het veld spelen en kon met opgeheven hoofd de voetbaltempel verlaten en kreeg in blessuretijd nog een droomkans op een erettreffer, maar Padraig Amond schoot recht op Vorm.

De Spurs wachten nu een bezoek aan derde-divisionist Rochdale, waar het veld beter geschikt is voor een windhondenrace dan voor elegant Spurs-voetbal.

Meer over