Begint de victorie dan toch in Astana?

De kwalificatiereeks van Nederland voor het EK leest als een opstelsom van pech en falen. De (een na laatste) kans op herstel is zaterdag in Astana tegen Kazachstan.

Gaat het vanavond dan eindelijk gebeuren tegen Kazachstan? Beeld null
Gaat het vanavond dan eindelijk gebeuren tegen Kazachstan?

In de nacht van donderdag op vrijdag sloeg het weer in Astana plotseling om. Aangename jasje-openomstandigheden maakten plaats voor dikke, koude druppels. Een straffe wind deed de Kazakken schuilen in de abri's.

Een ander deel zocht gisteren beschutting in Khan Shatyr, een futuristisch winkelcentrum waar het ook in de strenge winters prettig warm is en het overkoepelde strand uitnodigt tot het drinken van een cocktail. Het parelwitte zand lijkt rechtstreeks ingevlogen van de Malediven. Dat is trouwens ook zo.

Hollands herfstweer. Een omen dat betere tijden op komst zijn voor het vlaggeschip van het Nederlandse voetbal. Want behalve dat het team soms belabberd presteerde, heeft de ploeg ook een portie ongeluk te verstouwen gekregen tijdens de kwalificatie naar Euro 2016.

Eens moet het toch afgelopen zijn met die aaneenschakeling van blunders, eigen doelpunten, domme rode kaarten en lullige tegentreffers. Eens zal het Nederlands elftal zich toch oprichten, of dat nu wel of niet gebeurt volgens de door de bovenmeesters gepredikte regels van de Hollandse School.

De grote vraag is wanneer dat eens zich aandient. Voetbal is bij uitstek een sport waarin een moment de ommekeer van een wedstrijd of een ploeg kan inleiden. Die majestueuze pass van Blind, gevolgd door de zweefduik van Van Persie tegen Spanje zette Nederland in 2014 op het spoor van een nooit gedachte en evenmin verwachte derde plaats bij het WK. Andersom kan de kopbal van Daryl Janmaat op de eigen paal, waarna de Tsjech Pilar binnentikte, worden gezien als de opmaat van de nog net niet mislukte kwalificatie.

Nummer 142

Een jaar na Brazilië is het geen uitgemaakte zaak dat Oranje drie punten verzilvert tegen de nummer 142 van de wereld. Dat is wennen voor een ploeg die vorig jaar 120 minuten standhield tegen het Argentinië van Lionel Messi en in de troostfinale van het WK de Brazilianen een lesje in attractief voetbal gaf.

Is het werkelijk denkbaar, dat het vanavond misgaat? Ja. Al is het maar omdat Nederland al tijden niet in goeden doen is. Omdat het zal moeten aanvallen tegen een ploeg die het geen punt vindt zich voor eigen publiek in te graven. Bovendien is de lijst met geblesseerden bij Oranje zo lang, dat bondscoach Blind moeiteloos een volwaardig elftal van de getroffenen zou kunnen opstellen. Alleen alle potentiële keepers zijn fit.

Nader onheil dreigt bovendien. Wat als Wesley Sneijder in allerijl door zijn Yolanthe naar huis wordt geroepen, omdat de weeën op het punt staan van beginnen? Durft Kenny Tete wel te tackelen op het gortdroge kunstgras van de Astana Arena, waar de bal na twee keer stuiteren voor dood neerploft? En hoe verloopt deze keer de samenwerking tussen Huntelaar en Van Persie, ervan uitgaand dat Blind ze allebei opstelt?

Lichtpuntjes

In zulke tijden is het zoeken naar lichtpunten. Waar kan dat beter dan in Astana? De hoofdstad van Kazachstan is 's avonds een vrolijke aaneenschakeling van blauwe, paarse en groene bouwsels, waarvan er geen twee op elkaar lijken. Sommige wisselen om de paar tellen van kleur. Op andere worden commercials afgespeeld. Times Square meets Qatar in wat nog niet zo lang geleden deel uitmaakte van een eindeloze steppe.

Het is een beetje als met de stemming van de gemiddelde Oranjesupporter. Ook die verandert voortdurend van kleur. De voors en tegens van het welslagen van operatie Red het EK schreeuwen om beurten om aandacht en soms door elkaar heen. Allebei denken ze vanavond om zes uur Nederlandse tijd (22.00 uur in Kazachstan) hun gelijk te halen.

Nederland zal op zijn hoede moeten zijn, zo veel is zeker. Marco Bragonje werkte drie jaar als assistent en hoofdtrainer in het land: 'De spelers van Kazachstan zijn geen slagers of banketbakkers, zoals bij Andorra. Dit zijn profs die beter betaald krijgen dan in de Nederlandse competitie.' Lachend: 'Al kan het soms even duren voor het salaris is overgemaakt.'

Ook de Kazakken weten dat de Nederlandse leeuw zich als een aangeschoten dier voortsleept. Bragonje: 'Ze hebben respect voor Oranje en het Nederlandse voetbal, maar willen absoluut een stunt uithalen. En waarom ook niet? Als ze achterin de pot dichthouden, kunnen ze een heel eind komen.'

Optimisme

Dat is de minder optimistische kant van zijn verhaal. Tegelijk kost het de hoofdtrainer van Roda '23 (zondagamateurs, 3de klasse) weinig moeite om uit te leggen waarom het geen probleem mag zijn om te winnen van Kazachstan, de hekkensluiter in groep A met twee punten uit acht duels. Er schort er nog van alles aan het voetbal van de nationale ploeg, het niveau van de competitie stijgt langzaam, mede doordat clubs een afgesproken aantal jonge Kazachse spelers moeten opstellen. Dat maakt het minder aantrekkelijk om beter voetballende buitenlanders aan te trekken.

Daarbij geldt: hoe hard ze ook vechten en hoe gevaarlijk ze ook voor de dag kunnen komen bij hoekschoppen: zo goed zijn de spelers van Kazachstan ook weer niet. Bragonje: 'Er lopen jongens bij die het prima in de eredivisie zouden volhouden, maar ook die net het niveau van de topklasse aankunnen.'Kazachstan mist bovendien zijn beste speler, Alexander Merkel van Udinese.

'Je mag er toch vanuit gaan dat we een beter team hebben dan Kazachstan', zei bondscoach Danny Blind maandag na de training in Katwijk. Zijn spelers rest geen andere keus dan zijn gelijk te bewijzen, willen ze de toorn van hun natie voorkomen. Optimisme blijft het toverwoord, al is het maar naar buiten toe.

Wesley Sneijder en Robin van Persie manifesteren zich als de voornaamste predikers van die hoop. Het komt goed, zeggen ze in elke microfoon die ze ontwaren. Als de kapiteins van een selectie met daarin de 18-jarige Bazoer en de 19-jarige Riedewald is het ook hun taak het geloof op hun jongere teamgenoten over te brengen.

Strohalm

Elke strohalm is in dat opzicht welkom om vanavond, en anders dinsdag tegen de Tsjechen in Amsterdam, het tij te doen keren. En misschien krijgen we wel hulp van de Tsjechen. Die zijn nog niet vergeten hoe de Turk Nihat Kahveci hun land in 2008 van het EK-plankier schoot. Men zint op wraak. Die kan de al geplaatste ploeg vanavond nemen door Turkije te verslaan en Nederland zo aan de derde plaats te helpen, met een play-off om een ticket voor het EK tot gevolg. Het zou de ultieme ontsnapping zijn na een magere kwalificatiereeks.

Meer over