Beetje saai dat Nederland zoveel schaatsmedailles wint? Het kan erger: deze landen zijn nog dominanter in een sport

De Nederlandse schaatsers domineren het olympische toernooi tot nu toe, net als vier jaar geleden in Sotsji. Hoe zit dat bij andere sporten?

Goud, zilver en brons voor Nederland op de 3.000 meter voor vrouwen. Beeld afp
Goud, zilver en brons voor Nederland op de 3.000 meter voor vrouwen.Beeld afp

Drie afstanden hebben drie kampioenen opgeleverd: een score van 100 procent. Zes van negen medailles zijn opgeëist door Nederlanders: 66,6 procent. In Sotsji werd datzelfde percentage na twee weken bereikt: 23 van de 36 medailles gingen naar Nederland. Van de gouden medailles was eveneens tweederde voor Nederlanders.

66,6 procent is een ongekend hoog winstpercentage in de wintersporten, ook al kennen veel sporten een land dat bijzonder dominant is (zie graphic). Gemeten over de afgelopen vijf Winterspelen overheerst geen land een sport zo sterk als Duitsland het rodelen: driekwart van het goud en de helft van alle medailles. Daarna volgt Canada met curling: de helft van de titels en 33,3 procent van de plakken. Nederland staat derde met 39,5 procent van de hoofdprijzen en 34,5 procent van de schaatsmedailles.

Nederland is tijdens de laatste vijf Winterspelen veel beter gaan presteren door de komst van merkenteams. Schaatsers konden zich volledig op hun sport toeleggen. Ook de bouw van (semi-)overdekte kunstijsbanen heeft geholpen om talent te ontdekken en ontwikkelen. Nederland won in 1968 voor het eerst goud, tijdens de tiende Winterspelen.

null Beeld
Beeld

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

Team NL doet het niet slecht op de medaillespiegel van het schaatsen. Een score van zes uit negen. Drie afstanden gereden: drie keer goud, een keer zilver, twee keer brons. Zelfs 'mevrouw vierde plaats' Marit Leenstra stond maandag eindelijk eens op het podium. 'Zo blij, eindelijk die medaille.'

Dinsdag is de kans groot op weer twee medailles. Koen Verweij is favoriet voor goud op de 1.500 meter. Hij probeert een vier jaar oud trauma weg te werken. 0,003 seconde kwam hij tekort voor goud op die afstand op de Winterspelen in Sotsji. Brodka was toen sneller. Nu zijn er andere concurrenten, zoals Kjeld Nuis en de Noor Pedersen. Oja, de Poolse brandweerman Brodka is er nu ook weer bij, maar daar hoeft Verweij niets van te vrezen. (+)

Of coaches ook de zenuwen hebben? Uiteraard. Alhoewel, schaatscoach Jac Orie (50) is wel wat gewend. Sinds 2002 leverde hij op elke Winterspelen een olympisch kampioen af. Sven Kramer Kramer won zaterdag al de 5.000 meter en dinsdag maakt Kjeld Nuis goede kans op winst op de 1.500 meter. Hoe doet Jac Orie dat toch? (+)

Meer over