Beenhakker stunt met Trinidad en Tobago

Het Trinidad en Tobago van de Nederlandse bondscoach Leo Beenhakker kan terugkijken op een zeer geslaagd WK-debuut. Het kleinste land ooit op een wereldkampioenschap hield zaterdag verrassend gelijke tred met Zweden: 0-0....

ANP

Het resultaat van Trinidad en Tobago was niet alleen historisch gezien knap. Bijna de gehele tweede helft speelde de ploeg van Beenhakker met een man minder. Avery John ontving in de eerste minuut na rust zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Shamsul Maidin uit Singapore.

Vooral aan het einde van de tweede helft dwong Zweden veel kansen af, maar de 37-jarige reservedoelman Shaka Hislop bleek onpasseerbaar. Hij startte in de basis vanwege een blessure bij eerste keeper Kelvin Jack. Tijdens de warming-up kreeg hij een bal hard op zijn hoofd.

Vooral de aanvallers Zlatan Ibrahimovic en Henrik Larsson misten de nodige mogelijkheden voor Zweden. Het puntenverlies was niet alleen aan de twee spitsen toe te schrijven. Bondscoach Lars Lagerbäck koos voor een defensieve tactiek. Gedurende het merendeel van de wedstrijd speelde hij met vier echte verdedigers met daarvoor ook nog een controlerende middenvelder.

Pas aan het einde van de tweede helft nam Lagerbäck, die de langstzittende bondscoach op het WK is, meer risico's. Hij bracht met oud-Heerenveenspeler Marcus Allbäck een extra aanvaller, maar dat was te laat.

Door het puntenverlies van Zweden was Engeland de grootste winnaar van de eerste speeldag in groep B. Donderdag treft het elftal van bondscoach Sven-Göran Eriksson Trinidad en Tobago. De ontmoeting met Paraguay is voor Zweden direct cruciaal.

Meer over