Bayern München vernedert Arsenal met 5-1 zege

Arjen Robben wierp zijn jasje af, zette een paar passen binnen de lijnen en had nog geen bal geraakt toen hij de 4-0 van Bayern München tegen het net trapte. Zo'n avond was het dus in Beieren. Een waarop voor het Duitse vlaggeschip bijna alles lukte, terwijl het nog altijd zo geprezen Arsenal in alles tekortkwam tijdens een vernedering die in 5-1 uitmondde.

Robben viert de vierde goal tegen Arsenal. Beeld photo_news
Robben viert de vierde goal tegen Arsenal.Beeld photo_news

Bitter was de realiteit voor de ploeg uit Londen. Die gaat dan wel mede aan kop in de eigen Premier League, maar presteren in Europa is een ander verhaal. Na de derde nederlaag in vier wedstrijden weet trainer Wenger dat zijn ploeg een klein wonder nodig heeft om een plaats in de volgende ronde vlot te trekken ten koste van Olympiakos of Dinamo Zagreb. Bayern mag alweer denken aan een vervolg in de Champions League.

Zorgelijk stond het gezicht van Wenger na de 3-0 van Alaba, die met een paar handige passen alle tekortkomingen van Arsenal aan het licht had gebracht. Santi Cazorla kroop als een kind over de grond toen de linksback met de bal opliep en uithaalde. Cech, de arme doelman, schudde er het moede hoofd om. In de steek gelaten door wat een achterhoede moet voorstellen, vernederd in wat eigenlijk nooit een echte wedstrijd is geweest.

Arsenal onderging de masterclass in de Allianz Arena, terwijl Bayern vermoedelijk nog wel wat beter kan. Zo is Ribéry al heel lang geblesseerd en viel Robben pas in toen het al 3-0 stond en het beste al was geweest. Hij had ook nog de 5-1 op zijn schoen.

Arsenal-trainer Wenger had het zichtbaar moeilijk tijdens de wedstrijd. Beeld photo_news
Arsenal-trainer Wenger had het zichtbaar moeilijk tijdens de wedstrijd.Beeld photo_news

Samenspel

Maar wat een samenspel, wat een overzicht, wat een klasse in een elftal. Pep Guardiola kan bijna eindeloos variëren, met al het materiaal dat hem in zijn derde seizoen bij Bayern ter beschikking staat. Dat doet hij dan ook, al naar gelang de kracht en speelwijze van de tegenstander. De website FourFourTwo achterhaalde dat hij zijn ploeg al in negen verschillende opstellingen heeft laten aantreden sinds zijn komst in de zomer van 2013.

Tegen een veelkoppig monster als Bayern is het lastig vechten, weten ze ook bij Arsenal. Ja, twee weken geleden was het nog feest in Londen na de 2-0, waarbij de 1-0 werd ingeleid door een zeldzame inschattingsfout van keeper Neuer. Maar zonder de geblesseerden Walcott en Ramsey viel Arsenal bij de hernieuwde kennismaking met Bayern gisteren glashard door de mand.

Vorige week duurde het 34 minuten voordat Bayern drie keer had gescoord in het bekerduel tegen Wolfsburg. Alaba had gisteren tien minuten langer nodig voor hij de 3-0 maakte. Toch zullen ook de spelers van Arsenal zich in een draaimolen hebben gewaand, zo vlug ging de bal bij de thuisploeg van voet tot voet.

Arsenal-doelman Petr Cech had geen makkelijke avond. Beeld ap
Arsenal-doelman Petr Cech had geen makkelijke avond.Beeld ap

Feest

Negen minuten waren er gespeeld of de onvermijdelijke Lewandowski had al de 1-0 gescoord. Coman speelde in op Thiago Alcántara, die de loopbeweging van de spits op waarde schatte. Voordat ze bij Arsenal beseften dat de Pool helemaal niet buitenspel stond, had die mooi vallend zijn hoofd tegen de bal gezet.

Het bleek de aankondiging van een eenzijdige voetbalavond. Özil kreeg niet de 1-1 op zijn naam, maar ontving slechts geel omdat hij de bal in het doel had geslagen. Daarna was ook hij slechts getuige van de belegering waartegen Arsenal zich maar niet wist te wapenen.

Coman gaf aan op Müller, die uit de draai doel trof: 2-0. En het hield maar niet op voor Bayern. Het had al drie of vier keer 3-0 kunnen staan, maar Cech voorkwam steeds erger. Natuurlijk kwam die 3-0 er alsnog, door dat ziedende schot van Alaba, waarna Robben in pas zijn derde Champions League-optreden in 2015 de zorgen voor Wenger vergrootte.

Giroud maakte nog wel de artistieke 4-1, toen hij controleerde op de borst en afrondde met een halve volley. Het was een parel voor de zwijnen, een eretreffer waarmee Arsenal niets kocht op het feest in Zuid-Duitsland. Zeker niet toen Müller ook nog de 5-1 binnentrapte.

Meer over