Etappeverslag

Bauke Mollema rijdt in eigen stijl naar etappewinst in Quillan

Bauke Mollema heeft de 14de etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen in Quillan. De in Monaco wonende Groninger ging er op ruim 42 kilometer van de finish vandoor, liet een volgens hem ‘sterke, maar niet goed samenwerkende’ kopgroep van dertien renners achter zich en reed solo, in zijn bekende, als ‘harken’ aangeduide stijl naar zijn tweede ritzege in de Tour.

Bauke Mollema op de finish. Beeld REUTERS
Bauke Mollema op de finish.Beeld REUTERS

‘Het was een zware dag, maar het is superfijn dat ik weer een etappe win’, reageerde Mollema, in vergelijking met eerdere, uiterst emotionele ritwinnaars deze Tour, tamelijk onderkoeld. ‘Ik voelde me goed en had er vertrouwen in dat ik het vol zou kunnen houden solo. Ik kan zoiets heel goed doseren. En ik rij goed in heet weer zoals vandaag. Kwestie van op tijd blijven eten en drinken.’

Slijtageslag

Bij de start had Mollema voor de camera van de NOS nog aangekondigd de aanval te zullen kiezen in de heuvelachtige uitlopers van de Pyreneeën, liever dan zondag in de Pyreneeën zelf. ‘Ik denk dat vandaag mij wat beter ligt. Morgen zijn de beklimmingen wat langer en zien we de pure klimmers in de kopgroep.’ Maar, waarschuwde de Nederlander, ‘het wordt echt een slijtageslag’ en op 17 kilometer voor de finish vreesde hij een ‘lastige klim’.

Dat was de Col de Saint-Louis, een ‘berg’ van 2e categorie. Daar bleek ook dat Mollema zijn aanval goed had getimed. Na de eerste 20 kilometer van zijn solo had hij een voorsprong op de kopgroep genomen van 1 minuut en 10 seconden. De vraag was: hoeveel zou Mollema daarvan in moeten leveren in het gevreesde klimmetje. Dat bleek 10 tellen te zijn. De resterende voorsprong van één minuut was een veilige marge. ‘Toen ik hoorde dat het meer was dan 40 seconden’, zei Mollema, ‘was het duidelijk voor me dat ik zou winnen.’ Want na de top van de Col de Saint-Louis was het alleen nog maar afdalen naar Quillan, een door hellingen omzoomd stadje met een middeleeuws kasteel, een kerk, 3300 inwoners en een Boulevard Charles de Gaulle waar de streep was getrokken.

In die afdaling wist de almaar doormalende Mollema zijn voorsprong zelfs nog een paar tellen uit te breiden voordat hij over de finish ging. Op 200 meter voor de streep keek Mollema volslagen overbodig achterom en toen hij niets zag, durfde hij het aan om de laatste 100 meter met de armen omhoog te rijden. Hij kreeg ook nog de prijs voor de meest aanvalslustige renner en rijdt zondag met een roodgekleurd rugnummer 44.

Monumenten

In 2017 won de 34-jarige Mollema op zeer vergelijkbare wijze in de 15de etappe naar Le-Puy-en-Velay, ook na een solo van rond de 40 kilometer. Vier jaar eerder won hij ook een etappe in een andere grote ronde, de Vuelta. Bovenaan zijn palmares prijkt de winst, ook na een solo, in de Ronde van Lombardije in 2019, een van de vijf zogenoemde monumenten; ruim een eeuw oude klassiekers.

‘Als ik win, ga ik meestal alleen over de streep. Dat betekent het juiste moment kiezen om er vandoor te gaan. Dat is geen geluk. Toen ik vandaag wegging, verwachtten niet veel renners in de kopgroep het op dat moment. Zij keken allemaal naar elkaar en als ik dan een voorsprong van 3 of 4 seconden heb, is het moeilijk om mij te achterhalen.’

Mollema’s winst zaterdag betekende de tweede Nederlandse etappezege deze Tour, na de ritwinst in etappe 2 door Mathieu van der Poel, die daarna zes dagen in de gele trui reed.

Voorlopige bekroning

Voor Mollema is het winnen van een Tour-etappe een voorlopige bekroning van een seizoen dat hij vroeg liet beginnen, op 3 februari. Van alle 184 renners die op 26 juni in Brest aan de start stonden van de Ronde van Frankrijk had Mollema de meeste kilometers in de benen: 7389. In Brest ging de renner er met het routeboek eens goed voor zitten en omcirkelde hij rit nummer 14, de etappe van Carcassonne naar Quillan. ‘Die was geschikt voor mij omdat hij niet bergop, maar met een afdaling eindigde. De afgelopen dagen heb ik op Google Maps de laatste 50 kilometer ‘verkend’, waardoor ik wist dat er lastige afdalingen in zaten.’

De renner van Trek-Segafredo is geselecteerd voor de olympische ploeg die op 24 juli, kort na de finish van de Tour in Parijs op 18 juli, de wegwedstrijd gaat rijden. Door zijn ritzege in Quillan heeft Mollema de beste papieren om kopman te zijn van de Nederlandse ploeg van vijf renners. Een gouden olympische medaille zou zijn grootste succes betekenen, zei hij voor de Tour. ‘Dat sla ik hoger aan dan een wereldkampioenschap.’

Vorig jaar viel Mollema in de 13de etappe uit en brak zijn pols, net toen voor zijn gevoel de Tour aan een fase ging beginnen waarin Mollema aan een mooie eindklassering kon werken. De val in de Tour betekende meteen het einde van het seizoen voor de Nederlander.

Wout Poels

Achter Mollema was een landgenoot, Wout Poels, bezig met een andere wedstrijd. Die om de bolletjestrui voor de beste klimmer. Hoewel er in verhouding tot de komende bergritten weinig bergpunten te veroveren waren in de rit naar Quillan, ontaardde de strijd om de trui in een gevecht tussen Poels en de Canadees Michael Woods. Dan weer ging Poels, dan weer Woods als eerste over elke helling. Met als uiteindelijk resultaat dat Woods met 54 punten de bergtrui overneemt van Nairo Quintana die op 50 blijft staan, gevolgd door Poels die zijn puntentotaal ophoogde naar 49.

Ver achter deze schermutselingen reed het peloton dat op ruime achterstand op Mollema binnenkwam. Dat betekende goed nieuws voor Guillaume Martin. De Franse renner van Cofidis was het best geklasseerde lid van de kopgroep van waaruit Mollema zijn aanval plaatste. Doordat het peloton met alle favorieten het rustig aandeed, sprong Martin zowaar over Jonas Vingegaard en Rigoberto Uran heen naar de tweede plaats in het algemeen klassement op 4.04 minuut van geletruidrager Tadej Pogacar.

Meer over