Battle of Britain eindigt in anticlimax door gelijkmaker

De langverwachte winst op de Auld Enemy was zó dichtbij. Hampden Park vierde al feest vanwege de eerste thuisoverwinning van Schotland op Engeland sinds 1985, het jaar waarin The Simple Minds met Don't You (Forget About Me) de Britse hitparades aanvoerden. De scheidsrechter had al een keer op zijn horloge gekeken toen de stroper Harry Kane, voor het eerst getooid met de Engelse aanvoerdersband, diep in blessuretijd de 2-2 scoorde. Wat een anticlimax.

Patrick van IJzendoorn
Harry Kane scoort in de 93ste minuut de 2-2 voor Engeland tegen Schotland. Beeld Getty Images
Harry Kane scoort in de 93ste minuut de 2-2 voor Engeland tegen Schotland.Beeld Getty Images

Schotland - Engeland. De sportieve Battle of Britain kwam gelegen na de verkiezingen die de Engelse politiek op zijn kop hadden gezet en een voorlopig einde hadden gemaakt aan de Schotse onafhankelijkheidsdroom. Dat alles kon allemaal worden vergeten bij een ouderwetse voetbalavond op Hampden Park. Op die plek had Richard Gough 32 jaar geleden de winnende treffer gescoord in de Rous Cup, een lang vergeten bekerstrijd tussen de Engelsen en de Schotten.

Een lekker team hadden de Schotten toen, met Steve Archibald, Graeme Souness en Gordon Strachan. Laatstgenoemde is nu de trainer van de Schotten, een geplaagde trainer. De route naar de eerste kwalificatie voor een eindtoernooi sinds het wereldkampioenschap van 1998 verloopt moeizaam. De Schotten staan nu vierde, achter de Engelsen, de Slowaken en de Slovenen. Tegen het zwakke Litouwen hadden de Jocks thuis niet weten te winnen.

Het typeert de malaise in het Schotse voetbal. Voorbij zijn de tijden dat de Schotse trainers de besten van het eiland waren. Matt Busby. Bill Shankly. Kenny Dalglish... Alex Ferguson was de Laatste der Mohikanen. Wie hebben ze nu? De overal ontslagen David Moyes. Onlangs werd gevierd dat Celtic de eerste Britse ploeg was die, in 1967, een Europa Cup won. Het voelde als een herdenking, internationaal telt het Schotse clubvoetbal amper nog mee.

In 1999 werden de Engelsen voor het laatst verslagen. Dat was op Wembley. Wie kent de maker van de winnende treffer nog, Don Hutchison?

Tamme wedstrijd

Vorig jaar werd de crisis van het Schotse voetbal blootgelegd, toen de Engelsen, de Welsh, de Ieren, ja zelfs de Noord-Ieren naar Frankrijk mochten afreizen voor het Europees kampioenschap. Schotland mocht als enig natie van de Britse eilanden thuisblijven. In de Schotse competitie is Celtic alleenheerser - ongeslagen dit seizoen - sinds aartsrivaal Glasgow Rangers bijna ten onder was gegaan en al jaren bezig is met een trage terugkeer naar de top.

De katholieke club van Glasgow is nu hofleverancier, maar de namen van de spelers zijn onbekend voor de buitenwereld. Slechts eentje maakte faam op deze warme avond in Glasgow: de kleine aanvaller Leigh Griffiths. In een tamme wedstrijd stevende het matig spelende Engeland dankzij een doelpunt van Arsenals Alex Oxlade-Chamberlain in de 70ste minuut wederom op een Anglo-Schotse zege af, totdat verdediger Gary Cahill op 23 meter van het doel een overtreding maakte.

De 25-jarige Griffiths zette zich achter de bal en schoot hem in de rechterkruising. Keeper Joe Hart stond erbij en keek ernaar. Zijn muur stond er voor de sier, zoals de Muur van Hadrianus in het Noord-Engelse landschap. Twee minuten later herhaalde dit tafereel zich, met het enige verschil dat Hart de bal nu in de andere kruising zag belanden. Het waren Griffiths' eerste goals in het Schotse shirt. Na afloop verklaarde bondscoach Strachan dat hij nog nooit zo veel lawaai heeft gehoord bij een voetbalwedstrijd. Dat wil wat zeggen.

Maar dat lawaai verstomde snel. Engeland heeft al negen jaar geen kwalificatiewedstrijd meer verloren en de ploeg van Gareth Southgate was niet van plan deze goede reeks in het hol van de leeuw te beëindigen. Het was uiteraard Kane die de gelijkmaker scoorde, de Tottenham Hotspur-spits die afgelopen maanden al zoveel doelpunten maakte. De Engelsen zijn hierdoor vrijwel zeker geplaatst, terwijl de Schotten kunnen blijven hopen op de tweede plek. En en zege op de zuiderburen is even ver weg als onafhankelijkheid.

Meer over