Basso grijpt het roze in bergetappe

Twee dagen voor het einde lijkt Ivan Basso de beslissende stap gezet te hebben op weg naar de eindzege in de 93e editie van de Ronde van Italië.

ANP

De Italiaan gebruikte de negentiende etappe, die de renners over 195 kilometer van Brescia naar Aprica voerde over onder meer de legendarische Mortirolo, om klassementsleider David Arroyo uit de roze leiderstrui te rijden.

De ritzege was voor de Italiaan Michele Scarponi, voor Basso en diens teamgenoot Vincenzo Nibali. Arroyo kwam in een groep op drie minuten en vijf seconden van Basso binnen. In zijn gezelschap zaten de Australische wereldkampioen Cadel Evans, de Kazach Alexandre Vinokoerov en de Spanjaard Carlos Sastre.

Mollema

Rabo-renner Bauke Mollema was de beste Nederlander op de elfde plaats. Hij verloor ruim vijf minuten op de dagwinnaar. In zijn groepje zat ook teamgenoot Steven Kruijswijk.

In het algemeen klassement heeft Basso met nog twee etappes 51 seconden voorsprong op Arroyo. Nibali staat derde op 2.30. Zaterdag volgt opnieuw een zware bergrit, waarbij met de Gavia het dak van de Giro beklommen moet worden. De Giro d'Italia wordt zondag afgesloten met een individuele tijdrit in Verona over iets meer dan 15 kilometer.

Ivan Basso beklimt de Mortirolo. (Reuters) Beeld
Ivan Basso beklimt de Mortirolo. (Reuters)
Meer over