Basketbalploeg staat voor lastige opgave

Het Nederlands basketbalteam staat aan de vooravond van een belangrijk kwalificatietoernooi, maar de ploeg balanceert nog op de wankele fundamenten van een vernieuwingsdrang teneinde een plaats in de Olympische eregalerij te krijgen....

Van onze basketbalmedewerker

ROTTERDAM

In Dublin moet Nederland vanaf vrijdag met Noorwegen, België en Ierland strijden om zich te plaatsen voor het B-kampioenschap van 1998. De nummers een en twee van de Ierse poule plaatsen zich voor de halve finaleronde.

De positie van huidige bondscoach, Toon van Helfteren, is niet benijdenswaardig. Enerzijds is hij trots en eerzuchtig genoeg om zich in nog eens waar te willen maken en zijn ploeg een kwalificatie verder te brengen, anderzijds zal het hem duidelijk zijn dat in de nieuwe opzet van het Nederlands team geen plaats meer voor hem weggelegd is. Zondagavond loopt het contract met Van Helfteren af, maar officieel heeft de bond hem nog niet op de hoogte gesteld van de gewijzigde opzet en zijn rol daarin.

Tweede pinksterdag en gisteravond oefende de ploeg voor de laatste keer in Nederland, tegen Purdue University (Indiana, Big Ten). Na de nederlaag in Amsterdam verloor de Nederlandse ploeg ook in Rotterdam, ditmaal met 92-99.

Eerder leverde de Portugese oefencampagne niet alleen twee nederlagen op maar ook twee belangrijke blessures. Zowel Wierd Goedee (spierscheuring in de kuit) als Vincent Krieger (spierblessure in het dijbeen), de twee belangrijkse pointguards meldden zich maandagavond af, zodat Van Helfteren moet terugvallen op zijn vierde (Patrick Faydherbe) en vijfde (Virgil Ormskerk) keus. Eerder al zegde Mike Nahar na een operatie af, de deelname van Riks Smits en Serge Zwikker was al een illusie.

De deelname van Smits leek nog even mogelijk - hij is inmiddels in Nederland, hij trouwt hier op 29 mei - maar de basketbalbond kon de verzekering niet rondkrijgen.

Meer over