Update

Basketballers verslaan Georgië

De Nederlandse basketballers hebben de eerste overwinning in de EK-kwalificatie binnen. Oranje versloeg Georgië maandagavond in het topsportcentrum van Almere met 91-88. Bij rust keek de thuisploeg nog tegen een behoorlijke achterstand aan: 39-47.

null Beeld

Rogier Jansen was topscorer met 24 punten. Kees Akerboom droeg er 22 bij aan het totaal. Henk Norel (12) en Robin Smeulders (10) kwamen ook in de dubbele cijfers. Francisco Elson was de beste Nederlandse rebounder. De NBA-routinier pakte er acht, maar gaf ook vier assists en liet 6 punten noteren. Aan Georgische zijde was Zaza Patsjoelia, die veel Amerikaanse dollars verdient bij de Atlanta Hawks, het productiefst.

Nederland stond vrijwel de gehele wedstrijd achter, maximaal 13 punten. Halverwege het derde kwart was er even evenwicht, daarna liepen de Georgiërs weer weg. De schade was echter te overzien en bleef te repareren. Een driepunter van Jansen voor 72-70 wees het team van bondscoach Jan Willem Jansen de weg naar het eerste succsje.

In de spannende slotfase was Nederland koel, ondanks fouten. Men name Jansen en Worthy de Jong vestigden de aandacht op zich met balverlies, gevolgd door een Geogische dunk en een lay-up, maar ze maakten dat ook samen weer goed. De Jong pakte een zeer belangrijke aanvallende rebound na een gemiste afstandschot van Jansen, die daarna op de vrijeworplijn rustig bleef: 91-86 met 0.15 op de klok.

Meer over