Basketballers leunen op thuisvoordeel

Kees Akerboom jr. zette zaterdag in De Maaspoort de klok pakweg dertig jaar terug. Met 17 punten in tien minuten riep junior herinneringen op aan zijn vader, Kees senior, Nederlands beste basketballer aller tijden....

Van onze medewerker Rob Kramp

De jonge Akerboom verkeerde zaterdag, in de eerste tien minuten van het vierde duel tegen Amsterdam in de finale van de play-offs, in zo’n roes. Alles wat hij uit zijn vingers liet vertrekken, gleed rimpelloos door het netje.

‘De eerste ging er in, de tweede ook. Daarna kon ik gooien wat ik wilde. Ik had het gevoel niet te kunnen missen’, zei hij, terugkijkend op de 79-63 overwinning van Den Bosch.

Met zijn vloedgolf stond Akerboom aan de basis van de tweede overwinning van zijn ploeg, waarmee de stand in de best-of-seven op 2-2 kwam. Net als in de voorgaande drie wedstrijden was de thuisploeg oppermachtig. Vooralsnog wil het de beste twee ploegen van Nederland niet lukken er een echte wedstrijd van te maken.

‘Het verschil zit in de driepunters’, dacht Akerboom hardop. ‘De uitspelende ploeg schiet hooguit tien procent raak. Wij 2 op 20 in Amsterdam, en zij 2 op 16 bij ons.’

Voor coach Arik Shivek van Amsterdam speelt er een ander, mentaal element mee. ‘Wij hebben thuis dit seizoen niet van Den Bosch verloren. De spelers weten dat ze elke nederlaag in Den Bosch kunnen compenseren met een overwinning in Amsterdam. Na elke nederlaag volgt weer een thuiswedstrijd. Onbewust zit dat in hun achterhoofd. Dat moet er uit, ik haat die instelling.’

Shivek verbeet zich langs de lijn in De Maaspoort. Hoofdschuddend drentelde hij rusteloos heen en weer. Zijn ploeg zat nooit in de wedstrijd en wat hij ook probeerde in time-outs en met wissels, het haalde niets uit.

‘Kansloze missie’, gaf hij grif toe. ‘Net zo kansloos als Den Bosch twee keer in Amsterdam was. Het is duidelijk dat beide ploegen zich in de eigen hal bijzonder comfortabel voelen.’

Den Bosch zat door Akerboom direct lekker in zijn vel. De 24-jarige schutter slingerde, net als zijn vader vroeger, zijn lange lijf de lucht in en drukte feilloos af. Met zijn scores bracht hij het vertrouwen terug dat twee dagen daarvoor in Amsterdam op 68-34, tien minuten voor het einde, een flinke knauw had opgelopen.

‘Ik had er niet van geslapen’, bekende Akerboom. ‘Dramatisch. Het is dat Amsterdam gas terugnam, anders hadden we het grootste pak slaag uit de historie gekregen.’ Het werd ‘slechts’ 74-58.

Akerboom schoot zijn ploeg zaterdag in het eerste kwart (24-13) naar een voorsprong van tien punten of meer. Die marge bleef vrijwel de gehele wedstrijd intact. Kort na de rust liep de Bossche ploeg naar 53-35 waarna de thuisploeg de voet van het gaspedaal nam en Amsterdam de kans bood op te krabbelen, 59-50.

De Amerikaan Owens, in beeld bij Leiden maar nog te duur (vraagprijs 60.000 euro), drukte de opkomende paniek bij de thuisploeg de kop in met twee driepunters.

In die fase zat Akerboom op de bank met vijf persoonlijke fouten. Hij maakte nog een lay-up in de tweede helft waardoor hij met 19 punten topscorer werd voor Den Bosch. Het was zijn enige score die vader Kees zag. Hij was nog thuis toen zoonlief de tegenstander op de korrel nam.

‘Ik kreeg een sms’je dat ik meteen naar de hal moest komen omdat Kees aan een serie was begonnen’, lachte hij. Voor de oude Akerboom staat vast dat Den Bosch over de beste spelers beschikt en Amsterdam over misschien de beste, maar zeker de hardste ploeg.

‘Den Bosch bestaat uit tien heel goede spelers, maar het is geen team. De keren dat ze als een ploeg speelden, kon de tegenstander zich bergen. Maar zodra het tegenzit, valt de ploeg uiteen. Dan gaat iedereen voor eigen succes en is de chemie verdwenen.’

Amsterdam is meer een eenheid, vindt Akerboom sr. ‘Ze verdedigen zeer fysiek, met handen en voeten. Soms over de grens van het toelaatbare.’ Over de uitkomst van de series wil senior niet speculeren. ‘Een ding is zeker: Amsterdam moet de vijfde wedstrijd thuis winnen, anders gaan ze eraan. Het kan spoken in De Maaspoort.’

Meer over