Basketballer Vandenberg blijkt plots zevende Nederlander in NBA

Ineens is de Amerikaanse profcompetitie NBA een Nederlandse basketballer rijker. Jordan Vandenberg, een Australiër van 2.15 meter met ook een ­Nederlands paspoort, tekende donderdag een contract bij de New York Knicks. Dat maakte de club donderdag bekend.

null Beeld AP
Beeld AP

Het bericht zaaide verwarring in Nederland. Hier kent vrijwel niemand Vandenberg. Wie is deze basketballer, die meteen heeft laten uitzoeken of hij kan uitkomen voor het Nederlands team?

Na wat rondbellen lukt het Vandenberg, nog wat slaperig door het tijdverschil, aan de telefoon te krijgen. 'Dit is een fantastische kans voor mij', zegt de 24-jarige center in het Engels. De in Melbourne geboren speler heeft een Australische moeder en een Nederlandse vader. Hij spreekt geen Nederlands en is hier nog nooit geweest.

School

Vandenberg verhuisde op zijn 19de naar de Verenigde Staten. Daar wilde hij zijn droom waarmaken: profbasketballer worden. In Australië speelde hij geen grote wedstrijden en haalde hij het nationale team niet. 'Ik was er destijds niet mee bezig', bekent hij. 'Mijn school was toen belangrijker. Nu wil ik vol voor het basketbal gaan.'

Vandenberg komt naar eigen zeggen op papier in aanmerking voor het Nederlands team. Of hij een versterking kan zijn, is de vraag. Vandenberg heeft geen imposant cv: hij verdiende zijn contract niet omdat hij indruk maakte in een grote competitie, maar tijdens de zomercompetitie. Daarvoor speelde hij bij North Carolina State.

Garanties op speeltijd in de NBA heeft Vandenberg niet, maar hij gelooft in zijn kansen. Mocht het in de NBA niet lukken, dan is Europa een alternatief. In ieder geval hoopt hij zich in de kijker te spelen bij de Nederlandse ploeg, die volgend jaar voor het eerst sinds 1989 meedoet aan het EK.

Niveau

'Ik hoop dat ik met mijn vaardigheden wat kan toevoegen aan de Nederlandse selectie. Of dat lukt weet ik niet. Ik ken het niveau in Nederland nog niet.'

Als Vandenberg speeltijd krijgt bij de New York Knicks, is hij de zevende Nederlander die dat in de NBA is gelukt. Eerder gingen Hank Beenders, Swen Nater, Rik Smits, Francisco Elson, Geert Hammink en Dan Gadzuric hem voor. Elson is van hen de enige die ook een titel won: met de San Antonio Spurs in 2007.

Meer over