Basketbal ook getroffen door financiële crisis

Bergen op Zoom75..

Van onze medewerker Rob Kramp

bergen op zoom Sportief gaat het Amsterdam Basketbal voor de wind. De landskampioen behaalde zondagmiddag de tiende overwinning in elf wedstrijden. In Bergen op Zoom kwam West Brabant Giants kracht tekort om de koploper in de eredivisie af te stoppen.

Financieel hangen er donkere wolken boven Amsterdam en is de situatie allesbehalve transparant. Subsponsor MyGuide, concurrent van Tom Tom, is failliet en hoofdsponsor Eclipse, bouwer van kleine straalvliegtuigen, balanceert op de rand van de afgrond. In beide bedrijven heeft Roel Pieper, de grootaandeelhouder van Amsterdam Basketbal, een controlerend belang. Piet Meijer, algemeen directeur van Amsterdam, zegt zich vooralsnog weinig zorgen te maken. ‘De situatie bij MyGuide is ondoorzichtig’, geeft hij toe. ‘Het contract loopt nog een seizoen door, tot de zomer van 2010. Maar ik heb mijn twijfels of MyGuide de verbintenis kan naleven.’

Eclipse Aviation raakte in Alburquerque, New Mexico (VS) in acute geldnood door het afhaken van de grootste klant. Pieper is in de VS om zijn bedrijf van de ondergang te redden en lijkt daarin volgens Meijer te slagen. ‘Ik heb begrepen dat de ergste problemen alweer achter de rug zijn.’ Afgelopen zomer verbond het bedrijf zich voor drie jaar als hoofdsponsor aan Amsterdam Basketbal. ‘Ik ga er voor honderd procent van uit dat Eclipse die verbintenis zal nakomen.’ Samen steken de twee bedrijven bijna drie miljoen euro per jaar in de club.

Meijer zegt geen bemoeienis te hebben met de financiële huishouding van de club. ‘Dat is een zaak van de aandeelhouders, in het bijzonder van Roel Pieper.’ Die heeft (nog) geen signalen afgegeven dat de club de broekriem moet aanhalen. ‘Er wordt vooralsnog niet beknibbeld op ons budget’, aldus Meijer. ‘Er ligt geen opdracht om te bezuinigen. We springen zuinig met ons geld om, maar dat is onze natuur. Van spelersontslagen is op dit moment geen sprake.’

Voor Amsterdam breken drukke en belangrijke weken aan. De club begint komende week aan de poulefase in het Europa Cup III-toernooi. Daarin ontmoeten de Amsterdammers gerenommeerde tegenstanders als Hapoel Jeruzalem, Larissa (Gri) en Oldenburg, de nummer twee van Duitsland. Tussen kerstmis en nieuwjaar staat daarnaast de basketbalweek (AHBW) in de eigen sporthallen Zuid op de rol, een publicitair aantrekkelijk evenement voor de sponsor.

De AHBW verkeerde overigens lange tijd in het ongewisse of de week wel zou doorgaan, omdat MyGuide zich voor zes jaar als hoofdsponsor aan het evenement verbond. Half september ving de organisatie geluiden op dat het bedrijf niet meer kon voldoen aan de betalingsverplichtingen. Begin november zette Pieper persoonlijk het licht alsnog op groen voor de komende basketbalweek. Met dien verstande dat het deelnemersveld van negen naar acht werd teruggebracht en dat overschrijding van het budget onacceptabel zou zijn. Begin volgend jaar gaan de partijen rond de tafel zitten om over de toekomst te praten.

In Bergen op Zoom pronkten beide sponsornamen op de tenues van de spelers. ‘Waarom niet’, aldus Meijer. ‘Voor zover ik weet, hebben beide bedrijven geen betalingsachterstand en houden zij zich keurig aan de afspraken. Als MyGuide afhaakt, vindt Pieper ongetwijfeld een andere geldschieter.’ Pieper is ambitieus, heeft het basketbal in Amsterdam weer op de kaart gezet en wil met de club naar de Europese top. Die plannen zijn volgens Meijer niet op de lange baan geschoven.

‘Prioriteit nummer een is dat wij kampioen worden. Dat geeft ons het recht op deelname aan de voorronden van de Champions Cup.’ Gezien dat streven werd zondag een nuttige overwinning behaald op de Giants, een van de runners up in de eredivisie. De thuisclub bleef tot halverwege het derde kwart aan de positieve kant van de score (47-41), maar bleef daarna door gebrek aan mankracht het antwoord schuldig op een machtige tussensprint van de landskampioen (47-60). Bij de Giants vertrokken kortgeleden twee Amerikanen: Brown (op eigen verzoek) en Griffin (ontslagen na positieve controle op cannabis) en dat gemis deed zich op de vloer voelen.

Met de overwinning kwam een einde aan enkele rumoerige dagen in Amsterdam. Tegen Groningen werd fortuinlijk met één punt gewonnen, waarna de ploeg enkele dagen later tegen Nijmegen door gemakzucht de voorsprong van 16 punten verspeelde en tegen de eerste nederlaag aanliep. Tussendoor liep Orien Greene, de best betaalde Amerikaan in de eredivisie, tegen een boete van 400 euro op wegens het rijden onder invloed. Ook verbleef hij enkele uren in de cel omdat hij niet direct kon betalen. ‘Alle heisa is voorbij’, predikte Meijer. ‘We kunnen ons weer volledig concentreren op het basketbal.’ En, met een schuin oog, op de centen.

Meer over