Bartova verbetert Europees record met polsstok weer

De Tsjechische atlete Daniela Bartova heeft zaterdag in Trinec het Europees record polsstokhoogspringen gebracht op 4.33. Zij deed dit tijdens de Tsjechische kampioenschappen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Moses Kiptanui, Daniel Komen en Wilson Kipketer hebben aangekondigd vanavond tijdens de Grand Prix-wedstrijden in Stockholm de wereldrecords op hun nummers aan te vallen. De drie geboren Kenianen - Kipketer komt inmiddels voor Denemarken uit - doen dat een maand voor het WK atletiek in Athene.

Kiptanui, drievoudig wereldkampioen, is de enige atleet die op de 3000 meter steeple onder de acht minuten heeft gelopen. Hij deed dat twee jaar geleden in Zürich. Dat record van 7.59,18, wil hij breken. Komen heeft zijn zinnen gezet op het record op de 5.000 meter van Haile Gebrselassie, die eveneens twee jaar geleden in Zürich 12.44,39 liep. Kipketer gaat op jacht naar het zestien jaar oude record op de 800 meter. Sebastian Coe realiseerde destijds 1.41,73.

Een meevaller voor de organisatie is de komst van de Marokkaan Hicham El Guerrouj. Hij bleef vrijdag in Oslo tijdens de Bislett-Games op de 1500 meter een halve seconde boven het wereldrecord van Nourredine Morceli.

Ook op de sprint verwacht toernooi-directeur Rajne Soederberg vuurwerk. Maurice Green, de nieuwe Amerikaanse kampioen, neemt het op de 100 en 200 meter onder andere op tegen Ato Boldon uit Trinidad en Tobago. Beide atleten hebben dezelfde trainer: John Smith. Die voorspelde vorige week dat het wereldrecord op de 100 meter van Donovan Bailey (9,84) snel geschiedenis zou zijn. 'Het is een kwestie van tijd alvorens onder de 9,70 wordt gelopen, in de buurt van 9,68', aldus Smith.

Greene is het met zijn trainer eens. 'We gaan met het sprinten naar een nieuw, hoger niveau. We tillen het naar een hoogte waarvan het publiek zegt dat het niet kan. Het wereldrecord zal veel scherper komen te staan.'

Meer over