Bartoli voorkomt dubbelslag van krachtmens Riis

Michele Bartoli heeft nog eens ten overvloede aangetoond dat hij binnen het internationale wielerpeloton als één van de grote specialisten in eendaagse koersen kan worden aangemerkt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Anders dan de zaterdag tevoren in de Amstel Gold Race, toen hij te laat reageerde op de beslissende demarrage en na een sterke inhaalrace alsnog als zesde wist te eindigen, was Bartoli donderdag in Frankfurt wel attent op de opvallende dadendrang van Bjarne Riis. De Italiaanse coureur boekte daarmee zijn vijfde overwinning van het seizoen.

Een grote reputatie op het gebied van eendaagse koersen heeft Bjarne Riis niet, maar dit jaar is de Tour-winnaar al zo vroeg in grote vorm dat hij een onbedwingbare behoefte heeft de concurrentie duidelijk te maken dat er straks in de Tour weer ernstig rekening met hem moet worden gehouden. In de door hem gewonnen Amstel Gold Race gaf Riis een eerste signaal af, gisteren deed hij dat nog een dunnetjes over.

Zeven kilometer voor de finishlijn ontsnapte Riis uit een zeven man tellende kopgroep in een stijl die deed denken aan zijn succesvolle vlucht in de Gold Race. Alleen Bartoli bleek bij machte de Deense krachtpatser bij te halen. In de strijd om de winst had de 26-jarige inwoner van Pisa vervolgens geen enkele moeite om Riis op de licht glooiende Heiner Weg achter zich te laten.

Rustig wachtend in het wiel van zijn medevluchter sloeg Bartoli, de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, in de laatste honderden meter onverbiddelijk toe. Riis berustte vrijwel onmiddellijk in de grotere explosiviteit van de MG-kopman. De boeiende finale van de slingerkoers door het Duitse Taunusgebergte kreeg aldus een finale een wereldbekerwedstrijd waardig.

Rund um den Henninger Turm is evenwel al enkele jaren niet meer een Wereldbeker-klassieker. Hoewel ouder dan bijvoorbeeld de Amstel Gold Race (de Duitse topkoers was gisteren aan zijn 36e editie toe; de Amstel Gold Race beleefde vorige week zijn 32e uitgave) heeft de internationale wielerfederatie UCI de koers als topwedstrijd geschrapt. De UCI wil dat de klassiekers altijd in het weekeinde worden afgewerkt, Duitslands's meest prestigieuze wedstrijd wordt per traditie op 1 mei verreden.

Op de Dag van de Arbeid blonk het profpeloton gisteren uit in werkdrift. De ingekorte semi-klassieker (teruggebracht van 250 kilometer tot 208) werd met een gemiddelde snelheid van boven de veertig kilometer per uur afgelegd. Vooral de Telekom-ploeg van Riis spande zich op eigen bodem in.

Tot 150 kilometer koers was de Duitser Udo Bölts de meest aanvallende renner. De 'Henninger Turm' werd drie jaar geleden voor het laatst door een Duitser (Olaf Ludwig) gewonnen en Bölts' inspanningen bleken slechts een voorbode voor de grote plannen van diens kopman Riis. Een kleine vijftig kilometer voor de finish zette de 33-jarige Tour-winnaar een offensief in dat uiteindelijk een zeven man tellende kopgroep teweeg bracht.

Met nog dertig kilometer te gaan zette Riis een eerste uitlooppoging in. Kort voor het binnengaan van Frankfurt werd hij bijgehaald om vervolgens tijdens de drie plaatselijke rondes wederom de aanval te kiezen. Zeven kilometer voor de meet kreeg de Deen gezelschap van Bartoli die uiteindelijk de zege greep. Rabo-renner Michael Boogerd finishte als achttiende als beste Nederlander.

Meer over