Bart Deurloo wil stuntvliegen op Spelen

Bart Deurloo wil deze zomer vliegen, naar het voorbeeld van olympisch rekstokkampioen Epke Zonderland. Voor de Olympische Spelen van Rio denkt Deurloo, Nederlands beste allroundturner, aan een drievoudige vluchtcombinatie zonder tussenzwaai. Laat dat nou net de sleutel zijn geweest van Zonderlands goud in Londen.

Bart Deurloo. Beeld Reuters
Bart Deurloo.Beeld Reuters

Zonderland turnde als eerste in de wereld de vluchtelementen Cassina, Kovacs en Kolman achter elkaar, zonder tussenzwaai om gang te houden. Het leverde hem de fenomenale score van 16,533 punten op. Omdat de 'triple' lastig is uit te voeren, verving Zonderland hem bij de WK's van Antwerpen en Nanning door tweemaal twee gecombineerde vluchtelementen: iets gemakkelijker en bij een nette uitvoering net zo effectief. Zonderland werd tweemaal wereldkampioen.

Deurloo, maandag vierde in de olympische testwedstrijd op het door Zonderland gewonnen hoge rek, wil het stuntvliegen terugbrengen in de zaal. Maandag was hij van plan de drievoudige vlucht voor het eerst op te voeren in de grote hal van de HSBC Arena die tijdens de Spelen Arena Olimpico zal heten.

Cassina

'Ik had hem gedaan in de warming-upzaal, net voor de wedstrijd. Toen ging de triple goed. Ik ging er vol voor, chill man, om te doen. Maar toen ik tijdens mijn wedstrijdoefening de stok bij de Cassina net iets te kort pakte, op een minder ideale armlengte, paste ik mijn oefening aan.'

Hij deed de drie vluchtelementen daarom los. De Cassina, de gestrekte salto met hele schroef, een meter boven de stok. De Kovacs, een dubbele hurksalto zonder schroef. De Kolman, de Kovacs eigenlijk maar dan met een schroefbeweging. Ze zagen er uitstekend uit. Het pakken van de stok, in een moment waarbij arendsogen en uitgestoken klauwen een vereiste zijn, zit goed in het pakket van Bartje Bravoure, zoals hij in turnland wel wordt genoemd.

Potentie om finale te halen

Trainer-coach Jeroen Jacobs benadrukte dat zijn pupil de potentie heeft om de olympische finale te halen. 'We gaan allereerst voor de allroundfinale, top 24, dat zou historisch zijn. Maar daarnaast hebben we het idee om hard te werken aan de rekstokoefening. We gingen hier vol voor de triple, als test voor de Spelen. Het geeft tweemaal een bonus van tweetiende. Dat is een plus van 0,4 punt.',

Dat het maandagavond in de testwedstrijd nog niet lukte, was te verwachten. Deurloo had in de aanloop van het olympisch kwalificatietoernooi een knieblessure opgelopen en kon drie weken niet trainen.

Bart Deurloo. Beeld EPA
Bart Deurloo.Beeld EPA

Rekstokspecialist

De potentie van Deurloo op rek was het gespreksonderwerp in Rio. De turner: 'Rekstokspecialist? Ja, denk het wel voor de komende maanden. Ook even de goede leertjes vinden. Ik heb ze hier van Casimir Schmidt geleend, omdat de mijne stuk waren.'

Epke Zonderland, de keizer van het spectaculaire toestel, zei dat hij Deurloo graag in zijn Friese turnzaal zou zien. Om met elkaar te sparren en ervaring te delen. 'Bart kan die moeilijke onderdelen al een tijdje. Hij krijgt het nu in de wedstrijd voor elkaar. Toen zijn triple bij de Cassina niet lukte, maakte hij het keurig af. Dat is ervaring.'

Zonderland is de Flying Dutchman, een internationale grootheid. De KLM deed dinsdag met hem een fotoshoot in Rio. Deurloo opteert voor de rol van Vliegende Hollander, opdat er in augustus twee Nederlandse stuntmannen in de olympische rekfinale staan.

Meer over