Barstjes in het collectief dat PEC heet

Als nummer drie de winterstop in, dat was PEC Zwolle niet gegeven na het verlies tegen Cambuur. Maar 2014 kan niet meer stuk voor de club die sportief boven zijn stand leeft.

PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen met de KNVB-beker Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen met de KNVB-bekerBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Smeulende autobanden op de Ceintuurbaan. Stenen door het raam bij de voorzitter. Een boze trainer omdat hij is overgeslagen bij de bitterballenronde. Het is nog maar vijf jaar geleden dat, toen nog, FC Zwolle een tot op het bot verdeelde club was die tot in lengte van jaren veroordeeld leek tot de eerste divisie.

En zie nu eens, in december 2014 op een waterkoude avond in Leeuwarden. Daar staat aanvoerder Bram van Polen in een benauwd gangetje in het Cambuur-stadion te balen omdat PEC Zwolle de eerste competitiehelft niet afsluit als de nummer drie van Nederland, maar als de nummer vier.

Van Polen heeft er de pee over in dat scheidsrechter Martin van den Kerkhof halverwege de tweede helft een treffer van Tomás Necid in eerste instantie leek toe kennen, maar na enig dralen het doelpunt alsnog afkeurde wegens gevaarlijk spel. Het kostte PEC indirect de zege, want in de slotfase kende Van den Kerkhof Cambuur een strafschop toe, die vervolgens onberispelijk werd ingeschoten door Erik Bakker: 2-1.

'Ik kan die scheidsrechter wel wat aandoen', foetert Van Polen daarom nog ver na het laatste fluitsignaal. 'Dit is een belangrijke wedstrijd. Waarom dan zo'n man aanstellen? Ik vind dat echt een schande.'

In breder perspectief weet de 29-jarige vleugelverdediger echter ook wel dat het kalenderjaar 2014 niet snel meer zal worden overtroffen in Zwolle. Bekerwinnaar. Winnaar Johan Cruijff Schaal. Europees voetbal. Sportploeg van het jaar van Overijssel. Genomineerd als Heldenteam van het jaar. Er is een boek uitgekomen, een documentaire en er is een foto-expositie. 'Bizar gewoon', aldus Van Polen.

Even verderop, in het halletje bij de uitgang, staat zijn geblesseerde ploeggenoot Joost Broerse. Die stelt onomwonden vast: 'We hebben dit jaar historie geschreven.'

De verdediger scrolt op zijn telefoon naar de foto's van de bekerfinale die bij de expositie aan blauwe wanden in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle hangen. 'Het was iets unieks, die finale. Over veertig jaar zullen mensen het nog over die wedstrijd tegen Ajax hebben. Terwijl er genoeg bekerfinales zijn geweest die iedereen al lang is vergeten.'

Het geheim van Zwolle is het geheim van het collectief, meent Broerse. Hij noemt de naam van Arjan Jansen, de directeur van PEC Zwolle United, de maatschappelijke tak van de voetbalclub. 'Doet al vijftien jaar fantastisch werk voor PEC Zwolle.' En van technisch directeur Gerard Nijkamp, die door zijn buitenlandse netwerk spelers als Mateusz Klich en Ryan Thomas naar Zwolle wist te halen. En van voorzitter Adriaan Visser, de aanjager op de achtergrond.

Hij was het die in 2010 hardop de ambitie uitsprak om naar de eredivisie te promoveren. 'Wat in Heerenveen kan, moet hier ook kunnen.' Onder zijn leiding schoot de begroting van PEC Zwolle omhoog, werd het stadion uitgebreid naar een capaciteit van 12.500 toeschouwers en veranderde de club zijn naam van FC Zwolle in PEC Zwolle en de naam van het stadion van Oosterenk in IJsseldelta om de band met de regio te versterken. 'En wat het belangrijkste was: er kwam weer rust rond de club', aldus Broerse.

null Beeld Michael Kooren Photography
Beeld Michael Kooren Photography

Op het sportieve vlak handhaafde PEC Zwolle zich onder Art Langeler in 2012/13 zonder al te veel moeite in de eredivisie. Daarna kwam Ron Jans. Een van de eerste dingen die hij deed, was het afschaffen van de pot met mayonaise bij de lunch. Een ingreep die als symbolisch werd beschouwd voor de wijze waarop hij een nog professionelere instelling wilde kweken in Zwolle.

Beetje overdreven, vindt Broerse. 'Er staat nu geen mayonaise meer, maar wel nog steeds hagelslag. Is ook niet al te gezond, toch?' Nee, volgens Broerse ligt de belangrijkste inbreng van Jans op het trainingsveld. 'Speltechnisch heeft hij ons beter gemaakt. Daarnaast heeft hij oog voor iedereen, ook voor reservespelers. Het is niet voor niets dat een topper als Necid zich hier zo prettig voelt.'

Met Jans beschikt PEC Zwolle over een voortreffelijk ambassadeur, voor wie zelfs Ivo Niehe al eens naar diens woonplaats Tynaarlo in Drenthe afreisde. Zet Ron Jans voor de camera en hij komt met een goed verhaal. Zo was het zaterdag ook weer. Jans benoemde het warrige optreden van arbiter wel ('We hadden een kerstpakket, maar dat is ons afgenomen'), maar vergat ook niet te melden dat hij had genoten van een prachtige, open wedstrijd tussen twee ploegen die beide voor de winst gingen.

Begin januari gaan club en trainer met elkaar om tafel om verlenging van zijn aflopende contract te bespreken. Een mooi en langdurig huwelijk lonkt.

Maar hoe lang blijft PEC de gunfactor houden? In de wedstrijd tegen aartsrivaal Go Ahead Eagles, eind oktober, schoot Van Polen de bal uit nijd zo hard de tribune in dat hij een fan van de Deventer club een hersenschudding bezorgde. Tegen Jesper Drost loopt een onderzoek van het OM, omdat hij op de kermis in Steenwijk op twee mensen zou zijn ingereden. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag. Verder bleek uit onderzoek naar het veiligheidsbeleid van de club dat steeds vaker leden van motorbendes de poorten van het stadion in komen.

En dan zijn er nog de haperingen op organisatorisch vlak. Deze zomer kreeg de club een boete van 30.000 euro van de KNVB, omdat ze volgens de bond informatie over een betalingsachterstand had achtergehouden. In het najaar vertrok Edward van Wonderen als algemeen directeur wegens een verschil van inzicht. Drie maanden zijn verstreken, maar nog altijd is er geen opvolger in huis.

Zowel Broerse als Van Polen stelt dat de club sportief gezien al een jaar lang boven zijn stand leeft. 'We hebben met 9 miljoen euro de twaalfde begroting van de eredivisie. Clubs met meer geld zouden eigenlijk boven ons moeten staan', zegt Van Polen. 'Nu valt alles steeds op zijn plek', vult Broerse aan. 'Maar dat zal niet altijd zo zijn. We moeten hongerig blijven.'

Meer over