PostuumBarry Hughes (1937-2019)

Barry Hughes (81) was voetbaltrainer, carnavalszanger en ‘motivator van het zuiverste water’

Voetbaltechnisch was de methode van Barry Hughes misschien niet onovertroffen, maar zijn spelers motiveren en het publiek entertainen kon hij als de beste.

Barry Hughes in 1986.  Beeld Hollandse Hoogte / C. Barton van Flymen
Barry Hughes in 1986.Beeld Hollandse Hoogte / C. Barton van Flymen

Slechts twee coaches leidden hun teams in méér wedstrijden in de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal. Barry Hughes, de Welshman die op 81-jarige leeftijd is overleden, stond 563 keer langs de lijn tijdens een duel in de Eredivisie. Toch wordt de kaalhoofdige trainer door velen vooral herinnerd als carnavalszanger, onder andere van zijn grote kraker Ik wil op mijn kop een kamerbreed tapijt.

Hughes werd geboren in de kleine stad Caernarfon in Wales en speelde bij West Bromwich Albion, een kleine, maar klassieke club in de West Midlands. Hij vervolgde zijn voetballoopbaan bij het Nederlandse Blauw Wit en Alkmaar ’54, een voorloper van het huidige AZ. Daar werd hij in 1966 trainer, een aanstelling die hem langs zeven Nederlandse clubs zou voeren en - als laatste tot 1989 – Beerschot in België.

De grootste prijzen vielen de ploegen van Hughes niet ten deel, maar zijn spelers droegen hem op handen. Zijn gevoel voor humor was essentieel, zijn vermogen zijn spelers te motiveren was legendarisch. In een interview dat werd opdiept door Fox Sport zegt hij dat hij ‘alles’ verwacht van zijn voetballers. ‘En dat is veel. 100 procent. Altijd. 99 procent hoort niet bij mij.’

Oud-speler Joop Böckling omschreef Hughes in de Volkskrant als ‘een geweldige man, een motivator van het zuiverste water. Voetbaltechnisch was het misschien allemaal wel voor verbetering vatbaar, maar door en voor hem ging je als de brandweer.’ Hij herinnerde ook de grappen en grollen van de Brit: ‘Hij was een keer geschorst en mocht daarom niet in de dug-out zitten. Regelde hij zo’n stoel waarin arbiters bij het tennis zitten en die zette hij pal achter de dug-out.’

Winnende coach Barry Hughes na afloop van Sparta - Ajax in 1987.  Beeld ANP
Winnende coach Barry Hughes na afloop van Sparta - Ajax in 1987.Beeld ANP

Rolfluitje uit de feestwinkel

Bij Studio Sport konden ze geen genoeg krijgen van de beelden van Hughes die als coach van Haarlem in 1978 de trainer van AZ op zijn nummer zette. Toen Georg Kessler zich druk maakte aan de rand van het veld over het scoreverloop, haalde Hughes een rolfluitje uit de feestwinkel uit zijn jaszak. De serieuze Duitser kreeg van hem een plagerig fluitconcert, waarna Hughes zijn pret schaterlachend deelde met het publiek achter hem.

Met zijn charmante Britse accent en rijke woordenschat (prijs spelers niet teveel, ‘want dan krijgen ze kapsones’) werd hij als trainer al een geliefde verschijning op televisie. Net als zijn echtgenote overigens, presentatrice Elles Berger (1940). In 1981 boekte Hughes een kolossale hit met de carnavalskraker Ik wil op mijn kop een kamerbreed tapijt, waarin hij zijn eigen kaalheid genadeloos op de hak nam. ‘Het leverde ook een reclamecampagne op voor Pokon plantenvoeding: ‘Daar neem ik mijn petje voor af.’ Later volgden nog gastoptredens bij ‘De Mounties’ en een eigen voetbalquiz.

Tot zijn palmares behoort de toevoeging ‘Eagles’ aan de naam van het Deventer Go Ahead. Hij was er begin jaren zeventig trainer, toen de club een nieuwe naam nodig had, door een scheiding van zijn prof- en amateurafdeling. Hij trainde ook twee keer HFC Haarlem, waar hij in 1978 de toen 16-jarige Ruud Gullit liet debuteren, de latere vedette van het Nederlands Elftal. De laatste jaren bezocht hij nog regelmatig wedstrijden van Sparta, de Rotterdamse club die hij in de jaren tachtig twee perioden onder zijn hoede nam. De karakteristieke geruite pet van Hughes ligt er inmiddels in het clubmuseum.

Meer over