NieuwsDarten

Barney sneuvelt in eerste partij op WK darten

Raymond van Barneveld verloor maandagnacht van de Litouwse Darius Labanauskas. En daarmee was voor de vijfvoudig wereldkampioen het PDC World Darts Championship al na één wedstrijd voorbij.

Rob Gollin
Raymond van Barneveld en Darius Labanauskas Beeld Getty Images
Raymond van Barneveld en Darius LabanauskasBeeld Getty Images

Ze vielen maar niet, de dubbels, de treffers in de buitenste ring van vakjes op het dartbord, waarmee je het karwei moet afmaken. Op ‘tops’ niet, de dubbel twintig. Op dubbel tien evenmin. En eerlijk gezegd: de triples, raak op de binnenring, liepen ook bepaald niet lekker.

Voor vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld (51) is het PDC World Darts Championship al na één wedstrijd voorbij. Hij verloor maandagnacht, misprijzend het hoofd schuddend, in een razend spannende maar kwalitatief schamele partij met 3-2 in sets van Darius Labanauskas uit Litouwen, de nummer 108 op de wereldranglijst. Alexandra Palace in Londen, dat zich achter de Nederlander had geschaard, begon al voor het einde leeg te lopen.

Het is een nederlaag met grote gevolgen. De Hagenaar zal in de ranking, waar hij 17de stond, naar beneden duikelen, naar plaats 26. Wil hij afscheid nemen op het WK van volgend jaar, zoals hij vorige maand aankondigde, dan zal hij op kleinere wedstrijden – de zogeheten vloertoernooien – punten moeten verzamelen om zich te kunnen kwalificeren.

Hij toonde zich voor de camera van RTL 7 na afloop aangeslagen. De aanloop was juist zo goed gegaan, hij had lekker getraind, al had hij vooraf wel gezegd dat de dubbels nog niet zo lekker liepen. Maar daar ging hij nog even wat uurtjes aan werken. Tevergeefs, zo bleek.

Normale leg

‘Ik begrijp het niet. Op het ingooibord gooide ik alles. Ik voelde me geweldig. Maar het valt niet. Die pijlen gingen er gewoon niet in. Ik heb er zoveel aandacht aan besteed, maar trainen, wat zegt dat dan? Ik gooide niet één keer een normale leg.’ Even zocht hij naar excuses – ‘ik had slecht zicht, ik zag het allemaal niet helder’ – om ze onmiddellijk weer te verwerpen. ‘Het was gewoon heel slecht.’ Dat hij de partij van Labadauskas ‘waanzinnig’ noemde, was wat overtrokken. Beiden gooiden lage gemiddelden. De Litouwer had in één keer twaalf pijlen nodig om uit te raken op een dubbel.

De nummer een van de wereld, Michael van Gerwen, stelde na de wedstrijd vast dat Van Barneveld door het ijs is gezakt. ‘Hij is al het hele jaar aan het sukkelen.’ Volgens hem is hij te veel bezig geweest met zijn afscheid, in plaats van zich volledig te richten op het WK.

De vraag is hoe het boegbeeld van de dartsport in Nederland nu zijn carrière denkt af te sluiten. Kan hij de motivatie opbrengen nog een jaar op een lager niveau te acteren? Hij bekende in interviews dat hij al enkele jaren kampt met een depressie. Het vele reizen leidt ertoe dat hij voor hem belangrijke gebeurtenissen thuis misloopt, zoals de geboorten en de verjaardagen van de kleinkinderen. Zijn manager, Jaco van Bodegom, gaat nog uit van een vervolg. ‘Hij zal zich moeten opladen om zich via de kleine wedstrijden te plaatsen voor de tv-toernooien en het WK. Uithuilen en opnieuw beginnen.’ Het is niet gewaagd te veronderstellen dat hij enige overredingskracht zal moeten aanwenden.

Meer over