Barney overmeestert ‘The Power’ in thriller

Zwitserland heeft Wilhelm Tell, Engeland Robin Hood en Nederland heeft Raymond van Barneveld. In een heuse dartsthriller, die mogelijk nog zenuwslopender was dan de verovering van zijn eerste titel in de andere bond, versloeg hij zondagavond de onverslaanbaar geachte Britse darter Phil Taylor....

De overwinning kwam pas na een sudden death in de beslissende set met 7-6 (6-5). In de beslissende fase had Van Barneveld steeds het initiatief, maar het lukte hem naar niet om het te beslissen. Hij miste vijf wedstrijdpunten. In de sudden death gooide Van Barneveld in de bulls eye en mocht beginnen. Barney beantwoordde vervolgens een 180 van Taylor met een eigen 180.

Tell kon een appel van het hoofd schieten, Robin Hood was niet slecht met de handboog, maar Barney gooit zijn pijltjes zelfs in de meest zenuwslopende situatie met zoveel precisie dat hij deze historische helden jaloers moet maken. De zeven jaar oudere Taylor bezweek uiteindelijk onder de continue druk van de Hagenaar.

Van Barnvelds eerste droom was ooit kampioen te worden van de British Darts Organistion, de bond waarvan de wedstrijden als avondentertainment door de BBC worden uitgezonden. Hij speelde daar voor het eerst in 1991. In 1998 won hij met 6-5 van Richie Burnett in de finale van het WK.

Nadat hij daar nog drie keer had gewonnen, koesterde hij een andere, naar eigen zeggen nog veel grotere, droom: de beste darter ter wereld te worden. Dat zou alleen kunnen als hij de man uit die andere ‘wilde’ bond – dertienvoudig wereldkampioen Phil Taylor – zou kunnen verslaan op een groot podium.

Gisteren lukte dat hem dat na een zenuwslopende partij. Barney werd daardoor ook wereldkampioen van de Professional Darts Corporation en mag zich nu de beste ter wereld noemen.

Van tevoren was de match door dartsfans al vergeleken met Ali tegen Frazier, Borg tegen McEnroe of Fischer tegen Boris Spasski, kortom het duel van de eeuw. Maar het was geen Madison Square Garden, Wimbledon of Reykjavik, het was een ordinaire nachtclub in oost-Londen waar een ex-postbode uit Den Haag pijltjes gooide tegen een voormalig toiletpottenmaker uit Stoke.

Aanvankelijk zag het er helemaal niet naar uit dat het een echt duel zou worden, laat staan een duel van de eeuw. The Power begon briljant en stond al binnen een half uur op een voorsprong van 3-0.

Barney wanhoopte niet. Hij kwam terug tot 3-2 en daarna tot 4-3 en maakte in de tiende set eindelijk gelijk 5-5. In de elfde set liet Taylor het liggen. Barney leek daarna de wedstrijd te beslissen en had zelfs even nog drie pijlen nodig voor de wedstrijd. Maar 161 was te hoog gegrepen. Uiteindelijk was er een beslissende dertiende set nodig.

De ex-postbode is met zijn hobby al miljonair geworden. Gisteravond inde hij een cheque van honderdduizend pond, maar Van Barneveld maakte er geen geheim van dat er nog vele honderdduizenden aan sponsorinkomsten en prijzengeld voor revanchematches bij zullen komen. Naast het grote geld ruikt de Nederlander ook de grote roem.

Hij zei vorige week ervan te dromen ooit in Nederland te worden ingehaald als het voetbalteam dat in 1988 Europees kampioen werd. Met een platte schuit door de Amsterdamse grachten toegejuicht door tienduizenden op woonboten staande oranjefans.

Zo gek zal het wel niet worden. Maar hij zal mogelijk wel weer de taferelen van 1998 opnieuw beleven. Begin vorig jaar was de Hagenaar nog compleet gedesillusioneerd na zijn verrassende nederlaag tegen Jelle Klaasen in de finale van het BDO.

Er is veel veranderd sinds begin vorig jaar. Niet alleen stapte hij over naar de andere bond, hij zette ook zijn hele begeleidingsteam aan de kant. Hij heeft hard gewerkt aan zijn fysieke conditie, maar nog meer aan zijn mentale weerbaarheid.

‘Ik mediteer twee keer per dag twintig minuten. Het is gewoon tellen en letten op je ademhaling. Het geeft mij rust.’

Daarnaast heeft hij tweeënhalve maand geleden in navolging van Taylor verkleinde vleugeltjes (flights) op zijn pijlen gezet. Hierdoor gaan ze rechter het dartboard in en houdt hij beter zicht op de treble 20.

Van Barneveld noemt de nieuwe vleugeltjes even revolutionair als de ‘klapschaats’ bij het schaatsen. Gisteren bewees hij met gelijke middelen even goed te zijn als Taylor en soms op een beslissend moment zelfs beter.

Darter Raymond van Barneveld heeft maandagavond de finale gewonnen van het wereldkampioenschap van de profbond PDC. In Purfleet versloeg hij zijn grote rivaal Phil Taylor. (ANP) Beeld
Darter Raymond van Barneveld heeft maandagavond de finale gewonnen van het wereldkampioenschap van de profbond PDC. In Purfleet versloeg hij zijn grote rivaal Phil Taylor. (ANP)
Meer over