NieuwsVoetbal

Barcelona zet trainer Valverde aan de kant

Barcelona heeft trainer Ernesto Valverde maandag ontslagen, dagen na de uitschakeling van de club in de Spaanse Super Cup. Hij wordt opgevolgd door Quique Setien, de voormalige coach van Betis Sevilla. Setien heeft een contract getekend tot de zomer van 2022.

Valverde op 9 januari tijdens de verloren halve finale van de Spaanse Super Cup tegen Atletico Madrid.  Beeld AFP
Valverde op 9 januari tijdens de verloren halve finale van de Spaanse Super Cup tegen Atletico Madrid.Beeld AFP

Het vertrek van Valverde hing al een tijd in de lucht. Op zondag meldde NOS Nieuws dat Barcelona ook met Ronald Koeman had gesproken om hem op te volgen. De Nederlandse bondscoach zou echter niet zijn ingegaan op een aanbod om de club te trainen.

Aan de stoelpoten van Valverde werd de laatste dagen opnieuw gezaagd na de verrassende nederlaag vorige week van Barcelona in de halve finale van de Spaanse Super Cup. Barcelona verloor toen in de laatste minuten van Atletico Madrid. In de finale zondag moesten de Barcelona-fans toezien hoe aartsrivaal Real Madrid er met de prijs vandoor ging door Atletico na penalties te verslaan.

De 55-jarige Valverde is de eerste Barcelona-trainer die sinds 2003 midden in het seizoen wordt ontslagen. Toen moest Louis van Gaal vertrekken. Onder Valverdes leiding werd Barcelona twee keer landskampioen, in 2018 en 2019. Hij was sinds 2017 trainer van de club. Barcelona staat nu in de competitie op de eerste plaats. De ploeg heeft evenveel punten als Real Madrid, veertig, maar gaat alleen aan kop vanwege een beter doelsaldo.

Teleurstellend

De club had afstand kunnen nemen van Real, maar in een paar wedstrijden werden onnodig punten verspeeld tegen mindere tegenstanders. Na een gelijkspel tegen stadgenoot Espanyol voor de halve finale van de Supercup nam de kritiek op het functioneren van Valverde nog meer toe. Valverde erkende in zijn afscheidsbrief dat hij ‘lastige en moeilijke momenten’ had doorgemaakt bij de club. Hij wees er nog eens fijntjes op dat hij in 2,5 jaar toch vier prijzen had gewonnen.

Ook de teleurstellende resultaten van de topclub de afgelopen twee jaar in de Champions League worden Valverde aangerekend. Barcelona werd uitgeschakeld door AS Roma en Liverpool. Zijn opvolger Setien (61) vertrok vorig seizen bij Betis Sevilla. De club eindigde onder zijn leiding op de tiende plaats. Setien zei dinsdag bij zijn presentatie dat hij ‘zelfs in zijn wildste dromen’ er nooit rekening mee had gehouden dat hij ooit Barcelona zou trainen. Hij gaf niet aan wat hij ging veranderen. ‘We moeten ervoor zorgen dat iedereen het beste uit zichzelf haalt’, aldus Setien.

Meer over