Barcelona pakt titel door zeperd Real Madrid

Zonder zelf te spelen is FC Barcelona kampioen van Spanje geworden.

ANP

Barcelona komt zondag als de nieuwe kampioen van Spanje in actie tegen Real Mallorca. De ploeg van coach Josep Guardiola had de titel vorig weekeinde al veilig kunnen stellen, maar Barcelona verspeelde toen in eigen huis tegen Villarreal een 3-1-voorsprong. Door het gelijkspel (3-3) werd het kampioensfeest nog een week uitgesteld. Door de nederlaag van Real Madrid verzekerde Barcelona zich van de negentiende landstitel uit de historie.

De thuisploeg kwam na zeventien minuten op voorsprong door Robert Pires. Rafael van der Vaart, die net als Klaas-Jan Huntelaar in de basis was begonnen bij Real Madrid, maakte kort na rust gelijk. Huntelaar zat toen al in de kleedkamer. Hij was in de rust vervangen door Gonzalo Higuain. Cani bracht Villarreal na een uur spelen weer op voorsprong. Higuain maakte vlak voor tijd nog wel gelijk, maar Joan Capdevilla schoot het laatste restje Madrileense hoop op de titel even later aan flarden. Royston Drenthe mocht in de tweede helft nog even meedoen bij de kampioen van de afgelopen twee seizoenen.

Barcelona veroverde woensdag al de Spaanse beker. Op 27 mei wacht in Rome bovendien de strijd om de Champions League. Tegenstander is dan Manchester United, dat zaterdag het kampioenschap in Engeland veiligstelde. Onder leiding van Frank Rijkaard en zijn assistent Henk ten Cate won Barcelona drie jaar geleden het belangrijkste Europese bekertoernooi.

De Catalanen hebben nagenoeg het hele seizoen aan kop gestaan van de Primera Division. Guardiola gaf de ploeg die onder Rijkaard wat leek uitgeblust weer een impuls. De geboren Catalaan maakt in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van zijn grote liefde indruk met een aanvallende speelwijze. Met Samuel Eto'o (28 treffers), Lionel Messi (23) en Thierry Henry (19) als blikvangers scoort Barcelona er lustig op los. De magische grens van 100 competitiedoelpunten in één seizoen werd onlangs al geslecht.

Meer over