Barcelona is niet altijd buitenaards, maar verslaat Arsenal wel: 0-2

Geruststelling voor de voetballende gemeenschap: Barcelona is heus niet altijd buitenaards. Tot op driekwart van de wedstrijd zaten de tita tovenaars bekneld in de valstrik die Arsenal op eigen veld had geknoopt. Uiteindelijk trok de titelverdediger in de Champions League wel aan het langste eind: 0-2. Dat dan weer wel.

null Beeld afp
Beeld afp

Beide teams traden elkaar op volledige oorlogssterkte tegemoet. Zondag had Arsenal een aantal spelers daartoe zelfs rust gegund in het nationale bekertoernooi tegen Hull City. Met name middenvelders Özil en Ramsay waren daar beslist niet slechter van geworden.

In de omschakeling waren zij belangrijke schakels om de thuisploeg in recordtempo naar het vijandelijk doe te leiden. Veel kansen leverde dat voor rust niet op, eentje maar. Halverwege de eerste helft was spelmaker Özil naar rechts uitgeweken. Zijn aanvalsopzet strandde bij Oxlade-Chamberlain die de bal van dichtbij niet langs doelman Ter Stegen kreeg.

Barcelona kon er bitter weinig tegenover stellen. De bewieroking in Engeland vooraf leek aanvankelijk een verlammende uitwerking te hebben. Het magische begrip tiki taka kan dus ook voor slordig samenspel staan, al was het vooral de verdienste van Arsenal.

Trainer Wenger had zijn aanvallende ploeg in een strak keurslijf gegoten, vooral bedoeld om te ontmantelen. Zelfvertrouwen en concentratie, zo zei hij vooraf, moesten de sleutels tot succes zijn. Het zelfvertrouwen diende gedurfd countervoetbal. Opperste concentratie verlangde Arsène Wenger van zijn verdediging en die kreeg hij ook.

Pas na een half uur voetbal werd bij Barcelona iets van het bekende flitsvoetbal zichtbaar. Het leverde twee halfslachtige kopballen op, eerst van Messi en vlak voor rust van Suárez. Vooral de laatste mocht zich daarin het nodige verwijten.

Van tactiek naar overmoed

In de tweede helft werd het duel van zijn tactische ketens verlost. Arsenal had zelfvertrouwen geput uit de eerste 45 minuten. Barcelona werd ook op eigen helft geen balbezit gegund. Het leverde kansen op, onder voor de Franse spits Giroud.

Arsenal kroop dus meer uit zijn schulp. Dat gaf Barcelona ook meer ruimte voor de vlotte breiwerkjes. Neymar kon daardoor van dicht bij doelman Cech beproeven, meer ook niet. Knap zoals de Londense defensie daarbij lange tijd overeind bleef.

Overmoed deed het dappere Arsenal echter de das om. Een Londens offensief werd gevolgd door een razendsnelle counter, waartegen geen enkele vorm van concentratie opgewassen was.

Het fameuze aanvalstrio van Barcelona vond elkaar daarin met Messi als eindstation. Dezelfde speler benutte zeven minuten voor tijd een strafschop nadat invaller Flamini hem vloerde. Pijnlijke en zure nederlaag voor Arsenal.

undefined

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over