Barcelona is Atlético nipt de baas in fascinerend gevecht

Fascinerend en razend spannend was dinsdag in Camp Nou de strijd tussen de totale aanval en het totale defensief, in de tweede helft van Barcelona - Atlético Madrid. Tussen de elf van Barcelona en de tien van Atlético.  Die met elf wonnen (2-1), dankzij twee treffers van Luis Suárez, maar beslist is de strijd nog niet.

Willem Vissers
Luis Suárez heeft de 2-1 gescoord voor Barcelona Beeld EPA
Luis Suárez heeft de 2-1 gescoord voor BarcelonaBeeld EPA

Barcelona - Atlético was meeslepend, een toonbeeld ook van de Spaanse overheersing in het Europees voetbal, dat in de slotfase van de toernooien soms lijkt op een Open Spaans kampioenschap. De Spaanse ploegen zijn technisch, tactisch en qua passie de beste van het continent, doorgaans.

De strijd was soms ook irritant, door de ordinaire overtredingen van vooral Atlético, dat altijd speelt op de rand van het toelaatbare en, als de nederlaag lonkt, af en toe gretig de grens oversteekt. De uitslag tussen de koploper en de nummer 2 van de Primera Division was logisch en verdiend, 2-1, net als eerder dit seizoen in de competitie, toen Atlético het duel met negen man beëindigde. De tweede wedstrijd in de kwartfinales van de Champions League is volgende week woensdag in stadion Vicente Calderon, waar PSV een paar weken geleden pas na strafschoppen boog.

De hoofdrollen waren dinsdag in Camp Nou, waar het volk in de veertiende minuut spontaan klapte voor Johan Cruijff, voor Fernando Torres, het 32-jarige kind van Atlético, en Luis Suárez van Barcelona. Torres keerde vorig jaar terug naar Spanje, na jaren bij Liverpool en Chelsea alsmede een korte periode bij AC Milan. Hij zit te vaak naar zijn zin op de bank bij trainer Simeone, maar was gisteren basisspeler. En hij zal de wedstrijd niet vlot vergeten.

Eerst was daar dat schitterende doelpunt, na 25 minuten, na een geniaal passje van Koke en een harde schuiver tussen de benen door van doelman Ter Stegen. Een typisch doelpunt voor Torres, dat herinneringen opriep aan zijn glorietijd, toen El Niño wervelde over de velden.

Tien minuten later kreeg hij zijn tweede gele kaart in korte tijd, twee keer na domme, wat lompe overtredingen op achtereenvolgens Neymar en Busquets, een beetje typerend voor een aanvaller die dingen gaat doen die hij niet kan, op plekken in het veld waar dat onnodig is.

Rode kaart veranderde de wedstrijd

Op dat moment was de voorsprong voor Atlético niet eens onverdiend, want Barcelona speelde in een te laag tempo, met te veel fouten. Messi bijvoorbeeld raakte de bal twee keer verkeerd toen hij schoot.

Het lijkt erop dat de reis naar Zuid-Amerika, waar de topaanvallers Messi, Suárez (die tegen Atlético aan rood ontsnapte) en Neymar belangrijke interlands speelden voor de WK-kwalificatie, de drie sterren aan het front even geen goed heeft gedaan. Ze moesten weer even hun draai vinden. Nadat ze afgelopen weekeinde in de competitie verloren van Real Madrid, ook in Camp Nou, oogden ze voor rust futloos, toen de meeste acties mislukten.

De rode kaart voor Torres veranderde de wedstrijd totaal. De teams weten alles van elkaar. Ze weten hoe ze aanvoelen, hoe ze ruiken, wat hun specialiteiten zijn. Barcelona is normaliter de aanvalsmachine, Atlético kan geweldig variëren in spel. Verrassend naar voren, creatief, destructief, trainer Diego Simeone heeft zijn spelers het hele arsenaal aan speltypes aangeleerd, wat ze tot een moeilijk te verslaan gezelschap maakt.

Maar met een man minder resteerde Atlético weinig anders dan ontregelen, tijdrekken, overtredingen maken, ophouden, tegenhouden, en heel af en toe scherp counteren, met tien man dus. In die eerste fase van de tweede helft waren er zelfs kansen op een tweede treffer, via Felipe Luis en Griezmann.

Natuurlijk kreeg Barcelona veel meer kansen, door een schot van Neymar op de lat, een kopbal, een schot van Messi, nog een schot van Neymar dat net naast het doel verdween. Op een gegeven moment was de omsingeling totaal. Eigenlijk kon een doelpunt niet uitblijven, al kwam er dan een greintje geluk bij kijken. Suárez liep het mislukte schot van Alba in het doel, in de 63ste minuut.

Dat was niet genoeg voor Barcelona, dat in ieder geval wilde winnen, om Atlético volgende week tot de aanval te dwingen. Suárez maakte tien minuten na de 1-1 ook de 2-1, nadat Messi een aanval opzette en Dani Alves feilloos voorzette. Suárez kopte fraai in. Het zal een hete avond worden, volgende week in Madrid, zoveel is zeker.

Meer over