Barça gaat winnen, of wordt het Lazio?

Vandaag begint het grote werk in het Europese voetbal, de Champions League. Wat is er nu weer allemaal veranderd?..

Veel. En denk niet dat het hierbij zal blijven. Het aantal deelnemende ploegen aan de eindronde is van 24 verhoogd tot 32. Ze zijn verdeeld over acht groepen. De nummers één en twee plaatsen zich voor de volgende ronde. De nummers drie stromen in november door naar de UEFA Cup.

Ook in de tweede ronde worden (vier) poules gevormd. Pas vanaf de kwartfinales lijkt de Champions League weer op een ouderwets Europa Cup-toernooi.

Oh ja, en de Europa Cup voor bekerwinnaars bestaat niet meer.

- Lijkt dit niet verdacht veel op een Europese competitie?

Heel veel. Stilletjes is de Champions League omgevormd tot een Europese competitie voor clubs. In totaal spelen of speelden 73 clubs dit seizoen wedstrijden - inclusief in de drie voorronden - op in totaal 23 wedstrijddagen.

En dan te bedenken dat nog maar een paar jaar geleden alle nationale bonden, en heel veel clubs, gruwden bij de gedachte aan een Europese competitie.

- Hoe zit het toch met die G-14, de alliantie van Europese topclubs die dreigde een eigen competitie te beginnen?

De G-14 en diverse media-magnaten zijn op alle fronten verslagen. De uitbreiding van de Champions League en de verhoging van het prijzengeld hebben de onrust de kop ingedrukt. De clubs hebben toegezegd in ieder geval tot 2003 de UEFA trouw te zullen blijven.

- Waarom hechten trainers sinds kort zoveel waarde aan een 'dubbele bezetting'?

Eerst moet worden uitgelegd wat een dubbele bezetting is. Als een trainer op alle posities in het elftal kan beschikken over twee, bij voorkeur gelijkwaardige spelers, spreekt hij van een dubbele bezetting.

En een dubbele bezetting is belangrijk, want door het overladen Europese programma is de kans op blessures aanmerkelijk vergroot. Het beste voorbeeld van een club met een dubbele bezetting is Barcelona. PSV is, met maar één linksback, niet dubbel bezet. En Willem II al helemaal niet.

- Zijn er nog beroemde Europese ploegen die zich niet hebben geplaatst?

Benfica, Juventus en Inter bijvoorbeeld. En Ajax natuurlijk dat zich moet troosten met het zwaar gedevalueerde toernooi om de UEFA Cup.

- Waarom doen er toch zoveel Nederlandse clubs mee?

Door de uitbreiding én de goede internationale prestaties van Ajax. Nederland staat op de UEFA-ranglijst (nog) op een keurige vijfde plaats, achter Italië, Duitsland, Spanje en Frankrijk.

Uit de drie landen van de top-drie werden twee ploegen, de kampioen en de runner-up, automatisch tot het hoofdtoernooi toegelaten. De nummers drie en vier moesten zich kwalificeren, in de derde voorronde.

Nederland zit met Frankrijk en Engeland in een groepje dat twee clubs (Feyenoord en Willem II) rechtstreeks afvaardigt. De nummer drie (PSV) werd toegelaten dankzij de winst in de (derde) voorronde.

- En het geld?

Geld speelt een almachtige rol in het Europese clubvoetbal. Onder de 32 deelnemende ploegen wordt dit seizoen ruim 810 miljoen gulden verdeeld.

Een club als Willem II is dit seizoen verzekerd van ongeveer zes miljoen gulden aan inkomsten. De inkomsten van de winnaar van de Champions League kunnen oplopen tot honderd miljoen gulden.

- Wie noemde de Champions League ook al weer een commercieel gedrocht?

Louis van Gaal, als trainer van Ajax. Hij heeft zijn mening niet veranderd. Maar omdat het winnen van het commerciële gedrocht hem op gelijke hoogte zou plaatsen met een oud-trainer van Barcelona, Cruijff, mort hij niet meer. Zoals iedereen in Europa (uitgezonderd een paar verstokte romantici) zo langzamerhand de Champions League heeft omarmd.

- Van Gaal gaat met Barcelona de Champions League zeker winnen?

Die kans is zeer groot. De voornaamste concurrenten zijn Lazio Roma, AC Milan en Manchester United.

- Moeten we, voor de wedstrijden, dit seizoen weer luisteren naar die ellendige Champions League-hymne, terwijl arme jongetjes die allang in bed hadden moeten liggen op de middenstip wapperen met een groot rond doek?

Helaas wel.

Meer over