Bandenbranche schiet voetbalclubs te hulp bij onderzoek rubberen korrels

De bandenbranche schiet voetbalclubs te hulp die de rubberen korrels, gemaakt van vermalen voertuigbanden, op hun kunstgrasveld willen laten controleren. In samenwerking met een onafhankelijk onderzoeksbureau gaan brancheverenigingen VACO en Vereniging Band en Milieu (VBM) onderzoeken of er zogeheten sbr-rubbergranulaat is gebruikt, of dat er mogelijk andere korrels liggen.

Just Fontein en Mark Misérus
Opspattende rubberen korrels bij jeugdteam Beeld Klaas Jan van der Weij
Opspattende rubberen korrels bij jeugdteamBeeld Klaas Jan van der Weij

Want dat de sbr-korrels veilig zijn, daarover bestaat geen twijfel bij VBM-voorzitter Kees van Oostenrijk. 'Er is in Nederland tot nu toe één keer sprake geweest van een veld met schadelijke korrels en dat was in Hendrik-Ido-Ambacht in 2010. De rubberen korrels die daar waren gestrooid kwam niet van gerecyclede banden uit Nederland, maar waren geleverd door een Oostenrijks bedrijf.'

Om uit te sluiten dat er nog meer van dat soort korrels op de Nederlandse velden liggen, kunnen clubs op de website www.sbrcheck.nu een onderzoek aanvragen. 'Dan komen we een doosje rubbergranulaat ophalen, dat verzegelen we en sturen we naar een onafhankelijk bureau.' Van Oostenrijk hoopt volgende week contracten te sluiten met bedrijven die dat onderzoek uit kunnen voeren.

Maar ook aan de veiligheid van de reguliere sbr-granulaatkorrels wordt getwijfeld. In een Zembla-uitzending spraken verschillende wetenschappers hun kritiek uit over een eerder RIVM-onderzoek uit 2006. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is daarom bezig met een nieuw onderzoek. Voor het einde van het jaar moeten de resultaten van het nieuwe RIVM-onderzoek gepresenteerd worden. Op basis van een aselecte steekproef gaat het RIVM vijftig tot honderd kunstgrasvelden controleren. In het lab wordt de samenstelling van de gevonden korrels opnieuw onderzocht op schadelijke stoffen.

Over kunstgras

Interview Martin van den Berg, toxicoloog: 'Zulke verontreiniging zou nergens anders mogen' (+)

Vijf vragen over rubberkorrels: de meeste clubs kiezen voor goedkoop, dus voor rubber (+)

Wel of niet op kunstgras voetballen: kunnen we wel veilig voetballen op de kunstgrasvelden? (+)

Vijf vragen over kunstgras: zijn er extra risico's voor sporters? (+)

Europese veiligheidsnormen

'Ik denk dat we met de analyses snel kunnen zeggen of er risico's zijn. Ik zou graag zien of het RIVM voldoende argumenten overhoudt om met die korrels af te wijken van de Europese veiligheidsnormen', zei toxicoloog Martin van den Berg eerder in de Volkskrant. Hij was een van de wetenschappers die kritiek had op het eerder RIVM-onderzoek. Op basis de resultaten gaat het RIVM bepalen of er ook nog aanvullend onderzoek met proefpersonen nodig is.

Net als de branchevereniging wijst het RIVM op de vele buitenlandse onderzoeken die zijn gedaan naar sbr-rubbergranulaat. Ook de Europese chemicaliënautoriteit Echa doet op verzoek van de Europese Commissie onderzoek naar sbr-rubbergranulaat. Hun reactie lijkt op dat van de bandenbranche: 'Er zijn tientallen studies gedaan naar dit onderwerp. Uit deze studies blijkt allemaal dat er geen reden is tot paniek.'

Eredivisie

Eredivisieclubs wachten ondertussen het nieuwe onderzoek geduldig af. Dat blijkt uit een rondgang langs de clubs op het hoogste niveau. Bij dertien van de achttien eredivisieclubs spelen teams op het in opspraak geraakte rubbergranulaat. Bij Feyenoord zijn alle vijf kunstgrasvelden van rubbergranulaat, bij Ajax vier van de vijf. Ajax laat die vier velden versneld vervangen. Andere clubs zien daar vooralsnog geen aanleiding toe, al laat Excelsior de keepers in de jeugd 'tot nader order' niet meer op kunstgras trainen. Dat doet de club uit voorzorg.

Hoewel zes eredivisieclubs in hun stadion op kunstgras spelen, maken ze alle achttien gebruik van kunstgras in hun jeugdopleiding.

Meer over