Baghdatis blijft hitte en Roddick de baas

Tennis..

Voetbal is op het mediterrane eiland Cyprus de populairste sport. Tenniskon de inwoners nooit zo bekoren, maar de 20-jarige Marcos Baghdatis, derevelatie in het mannentoernooi van de Australian Open, heeft daarverandering in gebracht. Zijn wedstrijden worden rechtstreeks uitgezondenop de Cypriotische televisie.

Toen hij als kind begon met tennissen, was dat nog ondenkbaar. Detalentvolle speler moest vanwege de gebrekkige opleidingsmogelijkheden inzijn land op 13-jarige leeftijd uitwijken naar Parijs om zijn carrièrenieuwe impulsen te geven.

Op de tennisacademie van Patrick Mouratoglou groeide hij uit tot eenuitstekende juniorspeler. In 2003 won hij het juniorentoernooi van deAustralian Open en eindigde hij als nummer een van de wereld in zijnleeftijdscategorie.

Na een lastig eerste jaar als proftennisser (de eerste uit Cyprus),beleefde hij vorig seizoen zijn doorbraak bij de Australian Open. Alsqualifier stootte hij door tot de vierde ronde en gaf hij de aanzet tot eenuitstekend jaar. Hij bereikte de finale van het toernooi in Basel en steegop de wereldranglijst van de 159ste naar de 55ste plaats.

Toch bleef hij nog steeds een weinig opvallende speler. Daar heeft hijmet zijn optreden in Melbourne de afgelopen week verandering in gebracht.Zijn wedstrijden stonden garant voor spektakel. Dat komt niet alleen doorzijn agressieve speelstijl en vechtersmentaliteit, maar ook door deluidruchtige supportersschare op de tribune.

De grote Griekse gemeenschap in Melbourne heeft bij gebrek aan goedetennissers van eigen bodem de Grieks-Cypriotische Baghdatis omarmd.Uitgedost in shirts van het nationale voetbalelftal slepen ze hem door zijnmoeilijke momenten heen.

Dankzij hun onvoorwaardelijke steun klopte hij in de tweede ronde deTsjech Stepanek en boekte hij zondag de mooiste overwinning van zijnloopbaan. In de kolkende Rod Laver Arena versloeg hij de als tweedegeplaatste Andy Roddick: 6-4, 1-6, 6-3, 6-4. Na die zege staat hij voor heteerst in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi.

Hij geeft met deze prestatie een vervolg aan het pionierswerk dat hijin Cyprus verricht. Vorig jaar bracht hij met zijn resultaten in Australiëde sport al onder de aandacht van zijn landgenoten en werd hij gekozen tot'man van het jaar'. De groeiende belangstelling in zijn land voor hettennis zal verder toenemen als hij de kwartfinale wint.

Daarin treft hij dinsdag Ivan Ljubicic, die in Melbourne uitstekendspeelt. De Kroaat geldt als outsider voor de titel, maar Baghdatis heefttegen Roddick aangetoond dat hij met topspelers geen genade kent. Bovendienversloeg hij Ljubicic vorig jaar al in de tweede roonde van de AustralianOpen.

Of hij opnieuw tot een stunt in staat is, zal ook afhankelijk zijn vanhet weer. In tegenstelling tot zijn komende opponent heeft Baghdatis latenzien dat hij goed bestand is tegen de extreme hitte. In de partij tegenRoddick steeg de temperatuur tot boven de 35 graden. Maar hij gaf geenkrimp.

Een nieuwe hittegolf tijdens de kwartfinale is in zijn voordeel. Zijnfans en zijn landgenoten mogen volgens de Cyprioot hopen op een vervolg vanzijn zegereeks.'Mijn overwinning op Roddick was het mooiste dat ik konbereiken. Maar ik zal weer tot het uiterste gaan om nog een stap verder tekomen in dit toernooi.'

Meer over