nieuws

Baanrenners niet naar EK in Belarus

De Koninklijke Nederlandse Wielrenunie vaardigt geen renners af naar de Europese Kampioenschappen baanwielrennen in Minsk, Belarus.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Volgens de organisatie kunnen de veiligheid en het welzijn van de sporters niet worden gegarandeerd. Het besluit viel dinsdagmiddag na overleg met NOCNSF en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het evenement staat van 23 tot en met 27 juni op de agenda.

Directeur Thorwald Veneberg etaleerde maandag bij de NOS al zijn twijfels over deelname. Hij vreest een politieke crisis in het land na de arrestatie van Roman Protasevitsj. De journalist zat in een vliegtuig van Athene naar Vilnius, maar het toestel van Ryanair moest op last van Belarussische autoriteiten landen in Minsk.

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen, waaronder de KLM, hebben op aandringen van Europese regeringsleiders besloten het luchtruim van Belarus te mijden. In het besluit af te zien van de EK speelt ook mee dat de KNWU niet gerust is op de maatregelen tegen coronabesmettingen in het land.

Volgens Veneberg waren de meningen onder de renners verdeeld. Sommigen wilden het risico wel lopen. De kampioenschappen boden een kans op een laatste test in wedstrijdverband in de aanloop naar de Olympische Spelen. Van de equipe wordt veel verwacht in Tokio. Baanrenners als Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Kirsten Wild en Jan-Willem van Schip maken kans op medailles.

Of de EK zelf wel doorgaat, is onzeker. De Europese Wielerunie volgt de verwikkelingen op de voet. Donderdag wordt de knoop doorgehakt.