Baanploeg grossiert in zilveren plakken

De derde wereldbekerwedstrijd baanwielrennen heeft de Nederlandse ploeg onder leiding van bondscoach Peter Pieters vijf medailles opgeleverd. Na de drie tweede plaatsen van zaterdag voegde de achtervolgingsploeg een dag later nogmaals een zilveren plak aan het totaal toe....

De achtervolgers verbeterden zich opnieuw. Na de vijfde plaats inMoskou en de derde in Manchester bereikten Levi Heimans, Geert-Jan Jonkman,Jens Mouris en Niki Terptra nu voor het eerst de finale. Daarin was hetachtervolgingsteam van Rusland duidelijk te sterk: 4.11,531 om 4.08,726.

Mouris had zaterdag op de individuele achtervolging al zilver gewonnen.In de finale was de Spanjaard Escobar Roure ruim te sterk (4.31,269 tegen4.34,926), hoewel Mouris nog wel de snelste was geweest in dekwalificaties. Mouris won bij de eerste WB-wedstrijd in Moskou goud op hetonderdeel, in Manchester had Heimans de honneurs waargenomen.

De andere zilveren medailles werden zaterdag behaald op de onderdelenkeirin en kilometer tijdrit. Wereldkampioen Teun Mulder moest, na zijn zegein de heat, in de finale de Australiër Shane John Kelly voor zich dulden.

Op de kilometer tijdrit was Tim Veldt goed voor zilver. Het verschil metwinnaar Kersten uit Australië was aanzienlijk: 1.02,760 om 1.03,768. Dewinnaar liet een gemiddelde snelheid noteren van 57,361 km/uur.

Bij de tijdrit voor de vrouwen (500 m) was Yvonne Hijgenaar een daglater goed voor brons. De wielrenster uit Koedijk finishte in 35,182. DeWit-Russische Tsilinskaja won het goud in 34,426, de Chinese Shuang Gou(34,824) werd tweede. In Manchester won Hijgenaar nog zilver op ditonderdeel.

In het sprinttoernooi kwam Hijgenaar er op de wielerbaan van Carson,waar vorig jaar de WK werden verreden, niet aan te pas. Ze strandde in deseries, terwijl landgenote Willy Kanis juist wel ver kwam. Kanis verloorhaar halve finale van latere winnares Tsi-linskaja. Shuang Guo hield dewereldkampioene fietscross van brons af.

Bij afwezigheid van Theo Bos was de sprintfinale bij de mannen een Fransonderonsje. Baugé klopte in twee heats landgenoot Bourgain. Mulder enVeldt strandden in de kwartfinales.

Meer over