AZ succesvol, maar onrust neemt toe

Opnieuw boekte AZ in het UEFA Cup-toernooi een zege, maar van de 1-0 op Grasshoppers straalde niet de glans af van eerdere vertoningen....

Op de dag van de wedstrijd kwam het tot een ernstige botsing tussen trainer Louis van Gaal en zijn jonge speler Ron Vlaar. Ze troffen elkaar in een zakelijk conflict, dat zo hoog opliep dat zelfs werd gescholden.

De vraag is nu al gewettigd of Vlaar bij AZ nog een nieuwe kans zal krijgen. Dat AZ er niet in slaagde als poulewinnaar te eindigen, leek in deze sfeer aan de club voorbij te gaan.

Het conflict tussen Van Gaal en de jonge internationaal ontbrandde dinsdag, toen de trainer bekendmaakte dat er voor Vlaar geen plaats was in de selectie voor het duel met Grasshoppers.

Hij werd naar de tribune verwezen, volgens Van Gaal omdat het hem op dit moment aan kwaliteit ontbreekt. Vlaar verweet zijn trainer unfair gedrag en beschuldigde hem in een interview in De Telegraaf van chantage. ‘Hij wil me op deze manier dwingen een nieuw contract te tekenen’, zei de verdediger.

Vlaar maakte eerder dit seizoen bekend dat hij graag naar Ajax wilde verhuizen, omdat hij daar meer speeltijd denkt te krijgen. Hij dreigde via zijn zaakwaarnemer Arnold Oosterveer met een arbitrage-zaak om zijn weg naar Amsterdam te effenen. AZ paste daarna zijn contract aan. ‘Maar ik ben nog steeds de slechtst betaalde voetballer in de eredivisie’, klaagde hij.

AZ wierp daar tegenin dat Vlaar weigerde in te gaan op nieuwe contractverbeteringen, omdat hij wilde wachten op nieuwe mogelijkheden. Ajax heeft inmiddels bekendgemaakt van verdere onderhandelingen met Vlaar af te zien.

Toen Van Gaal gisterochtend op de hoogte werd gesteld van de woedeaanval van Vlaar en hoorde dat de speler hem had beschuldigd van chantage, ontstak hij in grote woede. ‘Zo werkt het niet’, aldus Van Gaal later. ‘We communiceren niet via de media.’ Vlaar besloot zich ziek te melden en verscheen gisteravond niet in de Alkmaarderhout.

Technisch directeur Brands belde Vlaar met de mededeling dat hij maandag wordt verwacht voor een onderhoud. Van Gaal: ‘We hebben 24 fitte spelers, jammer dat er dan één is die zich zo emotioneel moet uitlaten. Misschien denkt hij dat hij gelijk heeft, maar hij heeft het niet. We zullen zien hoever we komen, maar we zullen hem er toch van moeten overtuigen dat dit niet de manier is om zijn teleurstelling naar buiten te brengen.’

Het ongeduld neemt in de brede selectie van AZ niet alleen toe bij Vlaar. Stein Huysegems vertelde dinsdag voor de Belgische televisie niet langer genoegen te nemen met een reserverol in Alkmaar. Van Gaal gaf hem de afgelopen weken weliswaar extra speelminuten, maar ook hij werd tegen Grasshoppers weer tussen de wisselspelers geplaatst. ‘Ik ben het zat, ik heb lang genoeg gewacht’, aldus Huysegems. ‘Ik moet om mijn carrière te redden elke week spelen.’

In de dug-out vertoefde Huysegems overigens in goed gezelschap. Door opnieuw ook Arveladze en Perez rust te geven, onderstreepte Van Gaal dat hij zo veel mogelijk fitte spelers aan bod wil laten komen in de drukte van het overvolle voetbalprogramma.

Nadrukkelijker nog dan aan het eind van het afgelopen seizoen krijgt de Alkmaarse kampioenskandidaat te maken met de keerzijde van haar succes. Marcel Brands ontvangt zijn spelers bijna dagelijks om te spreken over verlenging van de contracten die in 2007 en 2008 aflopen. Succes had hij tot dusver alleen bij doelman Timmer (2008) en Jaliens, die bijtekende tot 2011.

Maar dragende spelers als Perez, Opdam en Joris Mathijsen willen wachten, ook om bij het WK de aandacht van clubs op zich te vestigen. Danny Landzaat wilde afgelopen zomer al bij AZ vertrekken en Barry van Galen lijkt met de week zekerder te zijn van zijn al eerder aangekondigde plan met voetballen te stoppen.

AZ won gisteren door een treffer van Koevermans met 1-0, maar gemakkelijk kwam de zege tegen de nog puntloze tegenstander niet tot stand. Doelman Timmer moest zijn klasse deze avond zelfs vaker aanspreken dan in alle voorgaande wedstrijden samen. Bovendien behoedde de lat AZ bij een schot van Dos Santos voor een tegentreffer.

Meer over