AZ ondermaats in Heerenveen

AZ heeft met een kleine en korte traditie gebroken. Het elftal van trainer Adriaanse won binnen een maand twee wedstrijden van SC Heerenveen....

Van onze sportredactie

De derde ontmoeting tegen AZ leverde eindelijk een zege op voor SC Heerenveen. Nu won de ploeg van coach De Haan met 3-1 en plaatste zich voor de derde bekerronde.

De thuisclub begon sterk aan het duel. Goed positiespel en aardige combinaties resulteerden in de 19de minuut in de openingstreffer van de thuisclub door een kopbal van Sibon. AZ was dinsdag duidelijk de mindere. Behalve een kans van Kromkamp stelde het weerwerk niets voor. Ondanks het grote kwaliteitsverschil verzuimde Heerenveen in de eerste helft de voorsprong uit te bouwen. Knopper en Correia misten kansen.

In aanvallend opzicht kwam AZ er in het tweede bedrijf niet aan te pas. De thuisclub daarentegen creëerde de ene na de andere kans. Selakovic verzilverde een strafschop, nadat Edman door doelman Zwarthoed was gevloerd. Na de 3-0 van Correia was de strijd beslist. Huysegems scoorde kort tijd tegen, 3-1.

Na afloop bleek dat AZ-trainer Co Adriaanse buitengewoon teleurgesteld was. 'Heerenveen was op alle fronten beter', foeterde hij. 'We zijn helemaal weggespeeld. Ik ben nu een jaar bezig AZ naar een hoger niveau te brengen, maar we zijn nu helemaal terug bij af.'

Bennekom was niet opnieuw tot een bekerstunt in staat. De zaterdagamateurclub schakelde in de eerste ronde verrassend TOP Oss uit, maar Willen II was woensdagavond een tegenstander van een heel andere categorie. De Tilburgse profs zegevierden met 8-2.

Alleen in de beginfase mocht Bennekom, getraind door John van den Brom, hopen op een goed resultaat, zeker toen oud-international Peter van Vossen voor de 1-1 had getekend. De vreugde was van korte duur. Bij rust leidde Willem II al met 3-1. De Belgische aanvaller Bart van den Eede was topscorer met drie doelpunten.

De derde ronde wordt op 27 en 28 oktober afgewerkt. Helmond Sport, Dordrecht en TOP Oss gaan donderdag niet in de koker voor de loting. Deze clubs uit het betaald voetbal verloren verrassend in de eerste ronde. Pas bij de achtste finales (16-18 december) schuift de topzes van afgelopen seizoen aan, waaronder PSV, Ajax en Feyenoord.

Meer over