NieuwsEredivisie

AZ met tien man onderuit tegen Sparta: 3-0

AZ gaat na een sterke eerste seizoenshelft toch met een domper de winterstop in. De ploeg van trainer Arne Slot moest in Rotterdam tegen Sparta al na 5 minuten met tien man verder, nadat doelman Marco Bizot rood had gekregen.

Spartanen vieren de goal van Adil Auassar. Beeld ANP Sport
Spartanen vieren de goal van Adil Auassar.Beeld ANP Sport

In ondertal verloor AZ met 3-0 op Het Kasteel, waar voor de aftrap een minuut stilte werd gehouden voor clubicoon Jules Deelder die deze week op 75-jarige leeftijd overleed.

De Alkmaarders hadden de koppositie in de eredivisie in ieder geval voor een dag kunnen overnemen van Ajax, dat zondag aantreedt tegen ADO Den Haag. Een week na de zege op de landskampioen (1-0) beleefde AZ echter een slechte avond.

Het begon al na een paar minuten met rood voor Bizot, die buiten zijn strafschopgebied de doorgebroken spits Ragnar Ache onderuit haalde. Scheidsrechter Kevin Blom stuurde de keeper van AZ met rood van het veld. Bizot, die dit kalenderjaar in alle competities bij elkaar 31 keer de ‘nul’ hield en daarmee het record van Heinz Stuy uit 1971 evenaarde, ging daardoor de boeken in als de AZ-speler met de snelste rode kaart ooit in de eredivisie.

Calvin Stengs. Beeld ANP Sport
Calvin Stengs.Beeld ANP Sport

Slot haalde middenvelder Dani de Wit naar de kant voor reservekeeper Rody de Boer. De debutant in de eredivisie moest al na zo’n 10 minuten z’n eerste tegentreffer incasseren. Adil Auassar, de aanvoerder van Sparta, knalde de bal met links van zo’n 25 meter hard langs De Boer. Nog binnen het half uur kwam Sparta op 2-0 na geklungel achterin bij AZ. Stijn Wuytens verloor een kopduel van Ache en Jordy Clasie schoot de bal vervolgens tegen Bryan Smeets aan, die De Boer omspeelde en de tweede treffer in het lege doel kon schuiven.

AZ probeerde met tien man wel terug te komen, maar de nummer 2 van de eredivisie wist weinig kansen af te dwingen. Na bijna een uur spelen besliste Halil Dervisoglu de wedstrijd uit een strafschop, na een overtreding van Clasie op Smeets. Dervisoglu kreeg in de slotfase, kort nadat het publiek in de 75e minuut met sterretjes nog een ode had gebracht aan Deelder, een publiekswissel. De aanvaller speelt na de jaarwisseling voor de Engelse club Brentford.

De geboren leider van AZ

Teun Koopmeiners is met zijn 21 jaar aanvoerder van AZ. Een zelfbewuste voetballer met als kwaliteit strafschoppen. Dankzij jaren van oefening aan de hand van vader Remco Koopmeiners, sportpsycholoog.

Een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd als eerbetoon aan de deze week overleden Jules Deelder. Beeld BSR Agency
Een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd als eerbetoon aan de deze week overleden Jules Deelder.Beeld BSR Agency
Meer over