Europa LeagueLASK – AZ (2-0)

AZ is niet opgewassen tegen opportunistische Oostenrijkers

AZ-trainer Arne Slot sprak in de winterstop de wens uit om met zijn ploeg van een goed seizoen een bijzonder seizoen te maken. Maar na het bekerechec eerder deze maand tegen eerstedivisionist NAC, volgde donderdagavond de uitschakeling in de tweede ronde van de Europa League tegen het Oostenrijkse LASK Linz. Wat resteert is de kampioenstrijd in de eredivisie.

Calvin Stengs. Beeld BSR Agency
Calvin Stengs.Beeld BSR Agency

Na het gelijkspel vorige week in Alkmaar, was de ploeg van Slot in het stadion in Linz niet opgewassen tegen het opportunistische spel van de koploper van de Oostenrijkse Bundesliga (2-0). Doelpunten vlak voor en na rust knakten het Alkmaarse moraal. Amateuristisch was het dat AZ zich wederom vanuit een verre ingooi liet verrassen, net als in de thuiswedstrijd.

Vooraf sprak Slot over de returnkwaliteit van zijn ploeg. In de drie voorronden van de Europa League speelde AZ in de heenwedstrijd gelijk, om het in de terugwedstrijd af te maken. En ook tegen LASK kwam AZ sterker voor de dag dan tijdens de eerste confrontatie, al kon het uitschakeling niet voorkomen. Te vaak ontbrak het aan een goede eindpass om het LASK, dat PSV al de weg versperde in de groepsfase, serieus lastig te maken.

AZ is al weken niet meer het swingende team dat tegenstanders met aanvalsgolven de wil oplegde. Veel vaker valt het terug op werkethos en wilskracht. Uitgerekend tegen het immer afjagende LASK toonde de ploeg van Slot, na een moeizame openingsfase waarin de LASK-spelers als een stel horzels op elke bal doken, flarden van het vlotte combinatiespel van voor de winterstop.

Maar elke keer als het doel van keeper Alexander Schlager opdoemde, maakte AZ de verkeerde keuze of was de laatste pass niet goed. Na twintig minuten vergat Oussama Idrissi de bal op maat af te leveren bij de voor een leeg doel staande Calvin Stengs. Aan de andere kant moest Marco Bizot een aantal keer in actie komen. Telkens dook een LASK-speler vrij op in het strafschopgebied als de thuisploeg de bal hoog voorgaf.

Op slag van rust was Bizot kansloos op de strafschop van Marko Raguz, nadat Idrissi simpel balverlies van Teun Koopmeiners met een onbeholpen beuk had willen herstellen. Een verre ingooi na een paar minuten in de tweede helft zoog het laatste restje hoop uit AZ. Net als in Alkmaar reageerde Raguz het meest attent toen de bal prompt voor zijn voeten viel: 2-0.

Het onervaren AZ, nummer twee in de eredivisie, wilde zo lang mogelijk blijven strijden op drie fronten. Maar nog voor maart is aangebroken kan de ploeg van Slot zich helemaal richten op de competitie. Daar konden ook Myron Boadu en Stengs niets aan veranderen. De supertalenten die AZ voor de winterstop zo vaak bij de hand namen, verkeren al weken in een vormdip.

Zo sukkelt het aangeslagen AZ door de tweede seizoenshelft en moet het zich snel oprichten om niet alles binnen een paar weken uit handen te geven. Zondag wacht de volgende test tegen koploper Ajax, dat drie punten meer heeft. Het zal voor een groot deel bepalen of een goed seizoen toch nog een bijzonder seizoen kan worden.

Meer over