Nieuws

AZ had iets recht te zetten en doet dat tegen FC Utrecht dan ook (5-1)

Na het vertrek van Stengs, Boadu en Koopmeiners moeten bij AZ andere spelers opstaan. Tegen FC Utrecht, die andere club die zo graag de top-3 uit wil dagen, had Jesper Karlsson er zin in om te laten zien dat de Alkmaarders nog meetellen.

Keeper Maarten Paes van FC Utrecht tracht AZ-middenvelder Dani de Wit van scoren af te houden.  Beeld ANP
Keeper Maarten Paes van FC Utrecht tracht AZ-middenvelder Dani de Wit van scoren af te houden.Beeld ANP

Minutenlang wandelde Maarten Paes nog met het hoofd naar beneden over het veld. Spugend, kijkend naar de handschoenen waar zojuist een bal doorheen was geglipt. Achter hem zongen de meegereisde Utrecht-supporters zijn naam, maar het was te zwak om Paes op te laten kijken.

Zijn blunder was er zo een waarbij het stadion even stilviel, omdat de monden van ongeloof openvielen. Was dit dezelfde keeper die er tegen Ajax nog alles eruit ramde? Drie keer konden ze in Arena van dichtbij op hem schieten in een paar seconden en nog ging de bal er niet in. Nu was een niet al te moeilijk schot van Jesper Karlsson hem al te veel.

‘Ik denk dat het de eerste shitty goal van mijn carrière was’, lacht de Zweed van AZ hardop na de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen Utrecht. ‘En het was de lekkerste. Soms is het gewoon fijn om niet een mooi doelpunt te maken, maar gewoon te scoren, een shitty goal.’

AZ had iets recht te zetten, en er was geen betere tegenstander dan Utrecht, die andere club die zo graag de top-3 uit wil dagen. De Alkmaarders startten dit seizoen zwak en er moest een pittige teambespreking aan te pas komen om het tij te doen keren. De Utrechters wonnen juist al van Feyenoord en Ajax en stonden derde. Zou Utrecht zich dit jaar in de top nestelen en boven het verzwakte AZ eindigen?

Boos

‘Ja, we wilden deze heel graag winnen’, zegt Karlsson. ‘Na de eerste wedstrijden was iedereen heel boos omdat we niet goed speelden.’ Wat er in de teambespreking - zonder trainers - is gezegd wil hij niet naar buiten brengen, maar hij heeft zijn mond niet gehouden. ‘Ik ben niet iemand die praat om het praten, maar als ik iets wil zeggen dan zeg ik het.’

Karlsson liet tegen Utrecht weer zien wat een heerlijke voetballer hij kan zijn. Zo een die, met een tegenstander in zijn rug, een lange bal dood kan leggen en in een beweging de bal met een hakje door kan geven aan de opstomende Owen Wijndal. Maar tegen Utrecht was hij ook de man die als hij de bal verloor er twintig meter achteraan sprintte en hem weer terug veroverde.

Utrecht leek juist vergeten dat het een team heeft dat hard moet werken om wedstrijden te winnen. En Paes was niet de enige die stond te schutteren. Na zes minuten stond de ploeg al op achterstand, waarbij de verdediging er bij een lange bal van achteruit niet goed uit zag. Gudmondsson legde de bal klaar voor Pavlidis, die een spitsengoaltje wel kon gebruiken. De Griek maakte pas zijn tweede doelpunt van dit jaar.

Opgejaagd

Vijf minuten later blunderde Paes en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Utrecht kwam daarna geen moment in het spel, ook omdat het vrijwel voortdurend werd opgejaagd door AZ. Na de rust zette Utrecht iets meer aan, maar daardoor kregen de Alkmaarders meer ruimte om te counteren.

Na zo’n snelle uitbraak stuitte Karlsson eerst nog op Paes, maar zelfs bij een ruime voorsprong wil hij de bal weer terugveroveren. Hij dolt de terug gesprinte Mark van der Maarel, die gefrustreerd met de handen omhoog achter hem aan sjokt. Schuivertje opzij en Dani de Wit scoort zijn tweede: 4-0. Even voor rust had Karlsson – kappen, nog een keer kappen en een voorzet op maat - hem ook al de assist voor de 3-0 gegeven.

Na het vertrek van Stengs, Boadu en Koopmeiners hield AZ zich redelijk koest op transfermarkt. Joey Veerman kwam niet, omdat Heerenveen te veel vroeg en AZ niet te veel wil betalen. De top moet uitgedaagd, maar niet door met geld te smijten, wel met slimme scouting en een goede jeugdopleiding. Tegen Utrecht maakte Peer Koopmeiners, de jongere broer van de naar Atalanta Bergamo vertrokken Teun, zijn debuut.

Kusje

Er bleef ook genoeg kwaliteit over, was de boodschap, andere spelers moesten maar opstaan. Waarbij ook steeds de naam van Karlsson viel.

‘Natuurlijk voel ik dit jaar een grotere verantwoordelijkheid’, zegt de vleugelaanvaller, die vorig door AZ werd gekocht van het Zweedse Elfsborg. ‘Alles is niet meer nieuw, het is rustiger. Ik wil heel graag een stap verder zetten. Dat terugveroveren van de bal is echt iets wat beter moet, daar ben ik heel erg mee bezig.’

Als hij terugloopt naar de kleedkamer geeft hij zijn aanvoerder Owen Wijndal een kusje op zijn hoofd. De linksback was in het begin van het seizoen geblesseerd, linksbuiten Karlsson is blij dat hij passjes weer aan hem kwijt kan. ‘Je speelde goed hè’, zegt Wijndal. ‘Jij ook, jij ook’, lacht de Zweed terug. ‘We waren het even kwijt, maar we zitten nu weer in een goeie flow.’

Meer over