NIEUWSPSV - AZ

AZ haakt weer aan na winst op PSV, Koopmeiners scoort met fraaie hakbal

AZ heeft de uitwedstrijd tegen PSV met 3-1 gewonnen. De club uit Alkmaar vind zo weer aansluiting bij de top van de eredivisie.

AZ-verdediger Martins Indi laat zijn kopkracht zien. Beeld ANP
AZ-verdediger Martins Indi laat zijn kopkracht zien.Beeld ANP

Een sensationeel doelpunt plus een verdere samenballing van de top-5 waren de fraaie opbrengsten van PSV - AZ gisteravond. Al zal PSV de aanduiding ‘fraai’ uiteraard betwisten, want dat verloor met 3-1 van AZ. Een zalige apotheose lonkt, zeker als koploper Ajax vanavond punten laat liggen bij nummer 6, FC Twente. Anderzijds worden er deze maand zoveel wedstrijden gespeeld dat een schifting in een week tijd alweer gemaakt is. Het maakt dat elk duel interessant is. De eredivisie als onmisbare afleiding in lockdowntijden is een slogan die waarlijk ergens op slaat op deze manier.

Het was de eerste wedstrijd tegen een traditionele topclub voor AZ dit seizoen en al de zesde op rij die het won. Maar AZ, door een knullige reeks remises en een trainerssoap eerder in het seizoen al bijna afgeschreven, wil meer, het etiket ‘beloftevol’ inruilen voor dat van ‘gevestigde top’. ‘Het was aanhaken of afhaken,’ stelde aanvoerder Teun Koopmeiners na afloop.

Het werd dus aanhaken. Vooral dankzij Koopmeiners die tweemaal scoorde, waarvan eenmaal op verbluffende wijze met de hak. Hij is met afstand topscorer van zijn ploeg met elf goals en ook de grote regisseur op het veld, met Fredrik Midtsjø als briljante adjudant. ‘Sleeptouw’, appte de geblesseerde Dani de Wit vooraf naar Koopmeiners. ‘Dat probeer je dan,’ klonk het bescheiden.

Bij PSV speelden de tenoren Dumfries, Max, Sangaré, Rosario en Malen weinig klaar. ‘Te weinig energie en niet scherp genoeg: PSV-onwaardig,’ oordeelde aanvoerder Dumfries bikkelhard over zijn ploeg. PSV heeft nog drie punten meer dan AZ, maar is, na afgelopen weekeinde al een 2-0-voorsprong bij Ajax te hebben weggegeven, vooralsnog de grote verliezer in toppersmaand januari. Naast Ajax, dat dus nog een wedstrijd tegoed heeft, heeft ook Vitesse nu 1 punt meer.

Ook gisteravond viel er genoeg aan te merken op de effectiviteit van AZ. ­ 0-2 bij rust oogde riant, maar met name Calvin Stengs, centraal achter spits Myron Boadu geposteerd, was slordig op momenten dat hij met een simpele dieptepass een ploeggenoot vrij voor PSV-doelman Mvogo had kunnen zetten. De twee keer dat hij daar wel in slaagde was het direct gevaarlijk vooral ook door de snelheid van maatje Boadu.

Loopacties

Koopmeiners en Midtsjø hadden knap het oog op Stengs’ loopacties om vrij te komen. Die driehoek was PSV te machtig, vooral voor rust. Ondanks dat imposante topperstrackrecord van AZ kwam de zege onverwacht. Bij PSV wordt zorgvuldig gebouwd aan een nieuwe topploeg. Zaak was vooral de sterke eerste helften uit te bouwen naar 90 minuten energiek voetbal. Maar nadat Ajax afgelopen zondag al na 25 minuten de regie overnam, kwam PSV gisteravond eigenlijk helemaal niet echt in de wedstrijd.

PSV-aanvoerder Denzel Dumfries geeft aanwijzingen. Beeld ANP
PSV-aanvoerder Denzel Dumfries geeft aanwijzingen.Beeld ANP

Door de blessures van Mario Götze en Cody Gakpo miste Schmidt een type Stengs. Mohamed Ihattaren is daarvoor niet beweeglijk genoeg, Ryan Thomas en zijn vervanger na rust Mauro Junior missen de klasse. De spitsen ­Donyell Malen en Eran Zahavi, in Amsterdam nog een dodelijk duo, werden nauwelijks serieus in stelling gebracht.

De wedstrijd was nog in evenwicht toen AZ na een klein halfuur zich ineens met drie vlotte passes naar een strafschop combineerde. Via Koopmeiners ging het naar Midtsjø die geweldig binnendoor tikte naar Stengs. Diens dieptepass op de sprintende ­Boadu was een fractie te hard en te ver naar de zijkant, maar PSV-doelman Yvon Mvogo hielp een hand door driest naar de bal te glijden. Boadu viel dankbaar over hem heen. Koopmeiners faalde niet vanaf elf meter.

AZ had plots het momentum. Wellicht was dat ook terecht want een harde charge van Rosario op Midtsjø werd bestraft met geel waar rood ook had gekund.

Anderzijds had de hoekschop waaruit Koopmeiners de 0-2 maakte eigenlijk een achterbal voor PSV moeten zijn. Dat was niet alleen een gelukje voor AZ, maar ook voor de neutrale liefhebber. De manier waarop Koopmeiners de bal via zijn hak uit de draai met een boogje tussen de graaiende Mvogo en de lat plaatste, was werkelijk fenomenaal. ‘Bij mooie goals heb je geluk nodig, maar dit was wel de bedoeling,’ zei Koopmeiners met gelukzalige blik.

Na rust kwam de AZ-aanvoerder zelf een aantal centimeters te kort om een vrije trap van Max uit de hoek te koppen. PSV had nog ruim een half uur voor de gelijkmaker. AZ zakte in, werd slordiger, maar ditmaal zonder fatale gevolgen. Dat lag vooral aan de gebrekkige creativiteit bij PSV. Nu is het aan zijn ploeg om zich op te richten, zei Schmidt na afloop. Dat zou inderdaad het allerleukste zijn.

Meer over